Loopbaan

Brusselse codeerschool naar Nederland gehaald
Trainingssessies moeten diversiteit in de IT verhogen.
Trainingssessies moeten diversiteit in de IT verhogen.
Onder de naam TechGrounds komt de Brusselse codeerschool, incubator en werkplek MolenGeek naar Nederland. De van oorsprong Molenbeekse tech-hub opent in oktober van dit jaar de eerste franchisevestigingen in Amsterdam Nieuw-West. Locaties in Zaanstad Poelenburg, Rotterdam, maar ook andere plekken in Nederland moeten snel volgen.
Dat werd vanochtend bekendgemaakt in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam aan het Osdorpplein. De eerste vestiging krijgt de naam TechGroundWest. Het initiatief om MolenGeek naar de regio Amsterdam te halen is genomen door TechConnect, het techtalentprogramma van de Amsterdam Economic Board. “Veel techopleidingen en techhubs staan ver af van de jongeren in bijvoorbeeld Amsterdam Nieuw-West of Zaanstad Poelenburg. Er is nog zoveel onbenut potentieel in onze steden en dorpen. Wij willen mensen die de achtergrond niet hebben, of niet het juiste beeld hebben van tech, niet het netwerk of de financiële middelen hebben om een techopleiding te gaan volgen verder helpen”, zegt Ruben Nieuwenhuis, een van de oprichters en projectleiders van TechConnect toe.
TechConnect wil gelijke kansen voor iedereen door techopleidingen en -banen creëren. Met een serie maatregelen worden er de komende vier jaar belemmeringen weggenomen, zodat het voor bepaalde groepen eenvoudiger wordt om een techopleiding of techbaan in te stromen. TechGrounds is hier een mooi voorbeeld van.
Tijdens de kick-off sessie vanochtend vonden de eerste Tekkie-workshops plaats voor scholieren in de bibliotheek in Osdorp. “Mijn ouders willen eigenlijk dat ik arts wordt of advocaat, maar ik vind programmeren veel leuker”, vertelt een 16-jarige scholier van het Hervormd Lyceum West, die een website aan het maken is. “Ik weet alleen nog niet of het goed is voor mijn gezondheid, want als ik veel achter een scherm zit krijg ik droge ogen en last van mijn rug.”
MolenGeek is een combinatie van een codeerschool, incubator-programma en coworking space middenin de wijk Molenbeek in België. Mensen uit de wijk met een idee zijn welkom, en dat idee kunnen ze daar verder uitwerken tot een eigen bedrijf. Toegang is gratis. Ze kunnen leren programmeren in de coding school of hun bedrijfsidee verder uitwerken binnen het incubator-programma. Ongeacht leeftijd, achtergrond, opleiding, geslacht of competentie. Het biedt een laagdrempelige kans om de techwereld in te stromen. Kijk hier voor meer informatie (Franstalig).
'ICT was geen optie'
Volgens Sisi Bolatini, vlogger en onderneemster en hèt talent van stadsdeel Nieuw-West lopen allochtone scholieren vaak tegen allerlei obstakels aan. De Marokkaanse vertelt dat haar eigen ouders het aanvankelijk maar niets vonden dat ze na haar opleiding diëtiek – wat nog enigszins in de buurt kwam bij hun gedroomde beroep voor hun dochter (arts) – stewardess werd in het Midden-Oosten. “Uiteindelijk gaven ze me een proefperiode van zes maanden, wat verlengd werd tot een jaar en later twee jaar. Toen was ik er zelf wel klaar mee en ben ik terug gekomen naar Nederland.”
Ze runt inmiddels een social media platform, waarin ze de komende tijd ook aandacht gaat besteden aan TechGrounds, om jonge meiden te attenderen op de mogelijkheden van tech. “In mijn cultuur was ICT geen optie. Dat komt met name omdat ze het niet kennen. Ik wil jongeren laten zien hoe leuk en kansrijk tech is en ze munitie geven om hun ouders ook te overtuigen van de mogelijkheden die tech ze kan bieden.”
In de zaal zaten verder onder meer startupambassadeur Prins Constantijn van Oranje (StartupDelta), Ibrahim Ouassari (oprichter MolenGeek), Abdelhamid Idrissi(Amsterdammer van het jaar 2018), Ronilla Snellen (oprichter FutureNL). Ook was er een paneldiscussie met professionals van partnerbedrijven van TechGrounds, zoals Booking.com, JP Morgan en Rabobank.
Nog niet zoiets in Nederland
Volgens Viktor Bos, medeoprichter en programmamanager van TechConnect, is er gekeken naar België voor TechGrounds, omdat er in Nederland geen programmeertrajecten zijn die zich speciaal richten op kandidaten met een multiculturele achtergrond. “Gek genoeg hebben we die hier niet, en dat wordt de hoogste tijd.” Het is dan ook de bedoeling dat het initiatief zich snel verspreid over andere locaties, niet alleen in de regio Amsterdam, maar ook in andere grote steden.
MolenGeek is al actief in Italië en wil na Nederland ook de vleugels uitslaan in Marokko. Op de eerste twee locaties in de regio Amsterdam – Nieuw-West en Zaanstad – moeten de komende twee jaar 300 jongeren worden opgeleid tot beginnend ICT’er en kunnen er zo’n 200 beginnende ondernemers terecht bij de incubator en in de co-working space.
Ibrahim Ouassa, die MolenGeek opzette in de Brusselse multiculturele wijk Molenbeek vertelt dat er in België 93% van de kandidaten doorstroomt naar een IT-baan of een vervolgopleiding gaat doen in de IT. “En dat is mooi, want ik wil met dit initiatief bewijzen dat tech voor iedereen toegankelijk is.” Hij verwacht ook in Nederland goede slagingskansen. “Er is een goed team gevormd en de partnerbedrijven zijn enthousiast. Het project staat of valt wel met het werven van gemotiveerde kandidaten en die moet je weten te vinden. Dus het is belangrijk dat je de taal van de straat spreekt. Ik snap dat je als je je al je hele leven een loser voelt, of zo wordt genoemd door anderen, het lastig is als wij zeggen: Pssst, kom! We helpen je om de nieuwe Zuckerberg te worden! Tegenwoordig is het eenvoudiger om nieuwe kandidaten te vinden, want er lopen inmiddels genoeg inspirerende rolmodellen rond.”
Workshops en zomerkampen
In september is de verbouwing van de OBA Osdorp klaar en kunnen de eerste events op de locatie worden georganiseerd. Dit worden startup-weekenden en hackatons die zijn gericht de ondernemerschapszin bij deelnemers aan te wakkeren. Verder worden er TekkieWorden-workshops en zomerkampen georganiseerd om jongeren kennis te laten maken met digitale vaardigheden en de techwereld. In oktober gaat vervolgens het incubator-programma en de programmeerschool van start.
Voormalig redacteur van AG Connect, met de aandachtsgebieden arbeidsmarkt, IT-opleidingen en -trainingen, carrière, diversiteit en arbeidsvoorwaarden.