Zoeken met Google

'Brussel wil nieuwsheffing voor zoekmachines'

Nieuws mag niet meer gratis worden opgepikt

© Google
26 augustus 2016

Nieuws mag niet meer gratis worden opgepikt

Als het aan de beleidsbepalers in Brussel ligt moeten internetbedrijven als Google in de nabije toekomst geld betalen voor het gebruik van nieuwsfragmenten. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times werkt de Europese Commissie aan regels die mediabedrijven het recht geeft om geld te vragen voor gebruik van hun berichten door zoekmachines.

Volgens interne documenten die door de krant zijn ingezien wil Brussel nieuwsmedia het exclusieve recht geven op hun productie. Diensten als Google News zouden dan tot overeenstemming moeten komen met de mediabedrijven voordat ze nieuwsberichten kunnen publiceren.

Een commissie-woordvoerder bevestigde vrijdag dat in de tweede helft van september een voorstel wordt gepresenteerd om de regelgeving rond copyright te moderniseren. Uitgevers krijgen daarin mogelijk meer rechten om geld te vragen bij hergebruik van hun content. Ook wordt hun onderhandelingspositie versterkt. Een Europese heffing op zoekmachines is echter "absoluut" niet aan de orde, aldus de zegsman.

De FT stelt dat de geplande heffingen de toch al vertroebelde verhouding tussen Brussel en Silicon Valley verder onder druk zetten. Ook is het nog maar de vraag of de heffingen uiteindelijk zullen worden ingevoerd. Soortgelijke plannen in Spanje en Duitsland om Google te laten betalen voor het gebruik van berichten waren eerder niet succesvol.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.