Management

Juridische zaken
euro

'Brussel wil nieuwsheffing voor zoekmachines'

Brussel wil dat mediabedrijven zoekmachines kunnen laten betalen voor het gebruik van hun berichten.

26 augustus 2016

Brussel wil dat mediabedrijven zoekmachines kunnen laten betalen voor het gebruik van hun berichten.

Als het aan de beleidsbepalers in Brussel ligt moeten internetbedrijven als Google in de nabije toekomst geld betalen voor het gebruik van nieuwsfragmenten.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times werkt de Europese Commissie aan regels die mediabedrijven het recht geeft om geld te vragen voor gebruik van hun berichten door zoekmachines.

Volgens interne documenten die door de krant zijn ingezien wil Brussel nieuwsmedia het exclusieve recht geven op hun productie. Diensten als Google News zouden dan tot overeenstemming moeten komen met de mediabedrijven voordat ze nieuwsberichten kunnen publiceren. Naar verwachting wordt het voorstel volgende maand gepresenteerd.

FT stelt dat de geplande heffingen de toch al vertroebelde verhouding tussen Brussel en Silicon Valley verder onder druk zetten. Ook is het nog maar de vraag of de heffingen uiteindelijk zullen worden ingevoerd. Soortgelijk plannen in Spanje en Duitsland om Google te laten betalen voor het gebruik van berichten waren eerder niet succesvol.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.