Beheer

Juridische zaken
Europese Unie

Brussel pakt grote internetbedrijven aan

Onderzoek naar machtsmisbruik Google

© CC0 Public Domain GDJ
10 mei 2017

Onderzoek naar machtsmisbruik Google

De Europese Commissie komt nog dit jaar met maatregelen die een einde moeten maken aan "oneerlijke handelspraktijken en contractclausules" van grote internetbedrijven.

Volgens EU-commissaris Andrus Ansip klagen veel kleinere bedrijven die via internet hun goederen of producten verkopen over "onduidelijke regels en gebrek aan toegang tot hun gebruikers of hun gegevens".

Zonder ze bij naam te noemen doelt de Europese Commissie op ondernemingen als Amazon, Apple en Google. Die maken het concurrenten onmogelijk om klantgegevens of verkoopinformatie te krijgen. Ook maken ze gebruik van wurgende contractclausules.

Er loopt al een onderzoek naar machtsmisbruik van Google door Ansips collega Margrethe Vestager (Mededinging). Google zou onder meer zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping bevoordelen boven de concurrentie.

Een onderzoek naar Amazon werd onlangs afgesloten nadat het bedrijf beloofde bepaalde clausules af te schaffen. Het bedrijf eiste bij de verkoop van e-books dat uitgevers Amazon op de hoogte stelden als ze concurrerende verkopers gunstigere regelingen boden, en moesten Amazon dan minimaal hetzelfde bieden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.