Innovatie & Strategie

Branche
connected devices, IoT

Brussel bezorgd: IoT vatbaar voor concurrentievervalsing

Machtsmisbruik van grote IoT-spelers voor markt en datavergaring, vreest EC.

20 januari 2022

Machtsmisbruik van grote IoT-spelers voor markt en datavergaring, vreest EC.

Bij de Europese Commissie leven zorgen over mogelijke concurrentievervalsing met het 'internet of things' (IoT), oftewel het totaal aan apparaten die online zijn verbonden. Dat maakt het dagelijks bestuur van de Europese Unie bekend na onderzoek dat in de zomer van 2020 begon. Volgens Brussel kunnen grote spelers hun machtspositie misbruiken en concurrenten buitenspel zetten. Daarnaast leven er zorgen over de vele data die via slimme apparaten in handen komen van techbedrijven.

Tijdens het onderzoek heeft de Commissie informatie verzameld van meer dan tweehonderd bedrijven die actief zijn op de markten voor IoT-producten en -diensten voor consumenten. Het gaat naast Europese bedrijven ook om spelers in de Verenigde Staten en Azië. Het onderzoek draaide onder meer om fitnesstrackers en slimme polshorloges, smart-tv's en slimme speakers. Daarnaast doken de onderzoekers in streamingdiensten voor muziek en video die via slimme apparatuur wordt aangeboden.

Vestager kijkt ook naar datatoegang

EU-commissaris Margrethe Vestager, die belast is met mededinging, wijst erop dat de markt voor IoT lastig te betreden is. Grote Amerikaanse techbedrijven als Google, Apple en Amazon hebben al een stevige positie met IoT-apparaten en achterliggende online-diensten. Daarnaast leven er bij antitrustcommissaris Vestager zorgen over de toegang tot gegevens en exclusiviteitspraktijken. Ze hoopt dat bedrijven die het betreft proactief op de bezwaren ingaan.

Het eindoordeel van het onderzoek (te lezen in het nu gepubliceerde rapport) komt in grote lijnen overeen met de voorlopige resultaten die in juni vorig jaar al zijn geopenbaard. De conclusies van het onderzoek worden gebruikt als leidraad voor toekomstige handhavings- en reguleringsactiviteiten. Ook worden ze onderdeel van de digitale strategie van Brussel, waarbij een apart beleid voor IoT bestaat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.