Overslaan en naar de inhoud gaan

Browserstrijd laait weer op

Bijna tien jaar geleden brak tussen Netscape en softwaregigant Microsoft een browseroorlog los. Inmiddels is de strijd weer in alle hevigheid opgelaaid, grappig genoeg tussen min of meer dezelfde spelers. Firefox, de belangrijkste concurrent van Internet Explorer, is immers gebaseerd op broncode die Netscape eind jaren negentig vrijgaf aan ontwikkelaars om zijn positie op Microsoft te heroveren.
Internet Explorer
© Microsoft
Microsoft


Doordat Microsoft de ontwikkeling van Internet Explorer jarenlang goeddeels heeft bevroren, kon Firefox een voorsprong opbouwen die door Microsoft niet langer genegeerd kan worden. Vorige week verscheen een eerste ontwikkelaarsversie van Internet Explorer 7.0. Microsoft waarschuwt, niet ten onrechte, om die niet op reguliere pc’s te installeren. Veel programma’s werken (nog) niet goed met IE7, webmaildiensten als Yahoomail protesteren als ze IE6 niet kunnen herkennen en Windows Update werkt ook nog niet met IE7, zodat de laatste updates niet te installeren zijn.

Firefox
Dat Microsoft goed naar Firefox heeft gekeken, valt aan alles te merken: zo is er een zoekscherm naast de adresbalk aangebracht. In de toekomst kan die voor elke zoekmachine worden geconfigureerd, nu zijn dat er een stuk of zes. Wat daarnaast meteen opvalt is het gebruik van tabbladen. Een nieuwe webpagina verschijnt automatisch op een apart tabblad, zodat snel tussen twee of meer pagina’s geschakeld kan worden. Het Texaanse bedrijf WholeSecurity heeft de technologie voor IE7 geleverd om gebruikers te beschermen tegen phishing-aanvallen. Op het moment dat een gebruiker op een verwijzing drukt kan hij worden gewaarschuwd. WholeSecurity werkt aan een witboek van te vertrouwen websites.
Toch zijn dit niet de mogelijkheden waar ontwikkelaars om zitten te springen. Grootste nadeel van Internet Explorer is dat momenteel geen volledige ondersteuning wordt geboden voor CSS2 (Cascading Style Sheets Level 2). CSS scheidt de inhoud van een webpagina van de opmaak. Op deze manier kan men dezelfde pagina een heel ander uiterlijk geven door alleen het CSS-bestand te veranderen. Ook kan een complete website gewijzigd worden door een gedeeld CSS-bestand aan te passen. Microsoft introduceerde CSS al in IE3, maar de standaard is in volgende versies niet volledig bijgewerkt. Ontwikkelaars hebben daardoor grote moeite om webpagina’s te ontwikkelen die voor alle webbrowsers geschikt zijn. Dat leidt ertoe dat de meeste webpagina’s zijn geoptimaliseerd voor IE en niet voor Firefox.
In de huidige betaversie van IE 7.0 ontbreekt volledige ondersteuning voor CCS2 opnieuw. Microsoft zal CCS2 pas volledig implementeren als CSS versie 2.1 wordt goedgekeurd. Tot die tijd, zo liet Chris Wilson van Microsoft in zijn weblog weten, is de prioriteit beveiliging. Er zijn nog honderden hinderlijke bugs weg te werken. IE7 moet ‘monkey proof’ worden.
Microsoft is ook in ander opzicht nog lang niet klaar met IE7: RSS moet bijvoorbeeld nog beter geïntegreerd worden, evenals bescherming tegen spyware. Dit is de belangrijkste reden dat Microsoft IE 7.0 nog niet aan het grote publiek heeft vrijgegeven.
De ontwikkelaars van Firefox zitten evenmin stil. Versie 1.5 van Firefox krijgt meer mogelijkheden ten aanzien van tabbladen en het complete extensiesysteem gaat op de schop. Firefox-ontwikkelaars hopen dat gebruikers van oudere Windows-varianten op Firefox zullen overstappen. IE 7.0 kan namelijk alleen geïnstalleerd worden onder XP SP2 en Windows Server 2003. Windows 2000- en 98SE-gebruikers zullen naar alternatieven moeten omzien.
In juni bereikte Firefox overigens een marktaandeel van 8,71 procent, tegen 8 procent in mei. De groei ging bijna geheel ten koste van Internet Explorer, waarvan het aandeel terugliep van 87,23 naar 86,56 procent.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in