Browsers: haastige spoed zelden goed

13 mei 2011

Firefox 4 is nog nauwelijks verschenen of de volgende browserversie van Mozilla is alweer te downloaden: ‘Aurora’ bevindt zich nog wel in een vroeg stadium, maar al in juni wordt de definitieve versie verwacht. En daar blijft het niet bij: dit jaar moeten Firefox 6 en 7 verschijnen.

Google lijkt even grote haast te hebben: de webbrowser Chrome die in 2008 debuteerde, is inmiddels alweer toe aan versie 12. Gebruikers kunnen kiezen uit de stabiele versie (10) of een instabiele ontwikkelaarsversie (11 en 12).

Microsoft heeft op zijn beurt kort na het verschijnen van Internet Explorer 9 een tipje van de sluier van versie 10 opgelicht, die overigens alleen onder Windows 7 zal draaien. Internet Explorer 10 komt pas volgend jaar uit. Microsoft laat zich niet meeslepen in de browseroorlog, die overigens nog steeds per platform verschilt. Apple krijgt bijvoorbeeld een steeds groter marktaandeel voor Safari, maar alleen onder Mac OS X, op de iPad en de iPhone.

Voor de recente ontwikkelingen is met name de toegenomen concurrentie tussen Google en Mozilla op het Windows-platform verantwoordelijk. Jarenlang wist Firefox marktaandeel af te snoepen van Internet Explorer, ook al ging het langzaam. Met de ‘new kid on the block’ Google is er gevaarlijke concurrent bijgekomen. Europa is met 2,7 miljoen downloads koploper wat betreft het aantal downloads van Firefox 4, maar in andere landen is de koppositie allerminst verzekerd.

Versienummers
Mozilla stapt daarom over op een kwartaalritme voor ‘grote versienummers’. In de praktijk komt dat neer op graduele verbeteringen per versienummer. Als een nieuw onderdeel niet op tijd klaar is, gaat die mee in de daaropvolgende versie. Het installeren van nieuwe updates is niet meer nodig, dat gebeurt onzichtbaar op de achtergrond.

Dean Hachamovitch, vicepresident Internet Explorer, vindt die snelle ontwikkeltijd niet verstandig. Je krijgt meer versienummers en frequente updates van incomplete software. Microsoft doet daaraan niet mee. De zakelijke klanten van Microsoft eisen dat software grondig getest is en betrouwbare resultaten aflevert.

Voorstanders zeggen dat de toekomst vooral zal worden bepaald door de standaarden HTML5 en CSS3, en ontwikkelaars beter op die toekomst voorbereid moeten zijn. Tegenstanders wijzen echter op de chaos. Bij Tweakers.net klaagt een ontwikkelaar dat een op Javascript gebaseerde webapplicatie door een update niet meer goed werkte. Google wilde het niet aanpassen omdat de deadline anders zou worden gemist.

Dat ontwikkelaars het tempo amper kunnen bijbenen, blijkt ook uit de problemen die Firefox heeft met browseruitbreidingen van derden. Mozilla wil de vertragende werking die deze add-ons hebben op zijn Firefox 4-browser terugdringen. Zo zal Mozilla waarschuwingen plaatsen in zijn Gallery bij extensies die de opstarttijd van de browser met 25 procent of meer verlengen.

Het is trouwens ook nog maar de vraag of gebruikers op al die nieuwe versies zitten te wachten. Nog altijd 12 procent van de wereldwijde internetbevolking gebruikt de inmiddels elf jaar oude browser Internet Explorer 6, die destijds standaard werd geleverd met Windows XP. Ook veel bedrijven houden liever vast aan oudere versies, vooral om de comptabiliteit met bijvoorbeeld SAP-toepassingen te kunnen waarborgen. De snelle ontwikkelcyclus lijkt dus vooral de kleine happy few te behagen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!