Development

Software-ontwikkeling
Webassembly

Browsers bijna klaar voor 20x versnelling

Drie grote browserproducenten starten proeven met WebAssembly.

2 november 2016

Drie grote browserproducenten starten proeven met WebAssembly.

WebAssembly biedt ontwikkelaars een mogelijkheid om complexe native apps te bouwen die tot een factor 20 sneller werken dan JavaScript. Het gaat dan bijvoorbeeld om het afspelen en bewerken van video, virtual reality en games.

WebAssembly is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Google, Microsoft en Mozilla in de W3C WebAssembly Community. Apple doet daar overigens niet aan mee. Dat is jammer, want het is niet de eerste keer dat een naar een universele methode wordt gezocht voor het versnellen van browsers voor deze toepassingen. Die pogingen strandden echter door gebrek aan ondersteuning van andere browserproducenten.

Zo droeg Google zijn Native Client technologie aan. Dat is een sandbox voor het uitvoeren van C en C++-code in een browser. Mozilla introduceerde asm.js, een methode gebaseerd op een beperkte set JavaScript instructies die daardoor sneller werkt. asm.js mist echter de ondersteuning van 'single instruction, multiple data' (SIMD) zodat data ook beter parallel kunnen worden verwerkt. Bovendien rekt asm.js de prestaties van de mobiele JavaScript parser op smartphones wel op tot aan zijn grenzen waardoor problemen kunnen ontstaan met de decompressie van de over het mobiele netwerk verstuurde code.

Volgend jaar klaar

Google en Mozilla kondigen nu aan dat ontwikkelaars aan de gang kunnen met de preview versie van WebAssembly die al is verwerkt in de recente versies van de browsers. Voor de doorsnee internetgebruiker zijn de nieuwe mogelijkheden nog verborgen. Microsoft heeft WebAssembly op dit moment nog niet beschikbaar in een publieke versie.

Naar verwachting kunnen de specificaties begin 2017 worden afgerond. Mozilla heeft al aangekondigd WebAssembly officieel in Firefox 52 te willen introduceren. Die versie staat gepland voor maart volgend jaar. 

1
Reacties
J. Gasse 02 november 2016 12:31

En dat is nu de reden dat ik weiger Apple te gebruiken. Houden nog steeds vast aan propriatory omgeving en afschermen van eigen technology. Daarbij ogen sluitend voor belangen van miljoenen consumenten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.