browsers

Browserkeuzescherm in aantocht

© CC0 - Pixabay
26 februari 2010

Het ‘ballot screen’ komt in de week van 1 maart beschikbaar voor alle Windows-gebruikers in Europa. De operatie moet medio mei zijn voltooid. Deze week is al een proef begonnen in drie landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België. Dat heeft Dave Heiner, vicepresident en hoofd Juridische Zaken, bekendgemaakt op de website Microsoft On The Issues.

Microsoft zal het keuzescherm verspreiden via Windows Update. Gebruikers van Windows XP ontvangen het selectiescherm straks in de vorm van een niet-beveiligingsgerelateerde update met hoge prioriteit. Voor gebruikers van Windows Vista en Windows 7 is de update als ‘belangrijk’ aangemerkt. Op pc’s die zijn geconfigureerd voor automatische updates wordt het keuzescherm automatisch gedownload. Het keuzescherm wordt zichtbaar op alle pc’s waar Internet Explorer als de standaardbrowser is geïnstalleerd. Er wordt ook een snelkoppeling op het bureaublad geplaatst.

Het keuzescherm laat de logo’s van de vijf meest gebruikte browsers in willekeurige, roulerende volgorde zien. Met een schuifbalk kan de gebruiker nog zeven andere browsers in beeld brengen. Als de gebruiker vervolgens besluit een andere standaardbrowser te installeren, blijft Internet Explorer wel beschikbaar als alternatieve browser. Alleen op een pc met Windows 7 kan de gebruiker Internet Explorer echt deactiveren. In Vista en XP is dat niet mogelijk.

Veel bedrijven maken geen gebruik van Windows Update maar distribueren updates met speciale beheergereedschappen zoals WSUS of System Center. Zij kunnen het installeren van het keuzescherm tegenhouden, zegt Bas Paumen van Microsoft Nederland. “De update zal wel aan de server worden aangeboden, zoals alle standaardupdates. De organisatie kan dan kiezen of zij het keuzescherm aanbiedt aan haar eindgebruikers.”

Organisaties die hun medewerkers toestaan om via de publieke Windows Update-service hun pc’s bij te werken, kunnen via de ‘group policies’ van Active Directory voorkomen dat de hiermee beheerde pc’s het keuzescherm aangeboden krijgen. Paumen: “Wanneer een bedrijf het onwenselijk vindt dat er meerdere browsers op de machines van hun eindgebruikers geïnstalleerd zijn, waar veel voor te zeggen is, raden wij het af het keuzescherm door te geven.”

Paumen wijst er verder op dat er veel voor valt te zeggen om als organisatie te standaardiseren op Internet Explorer 8. “Deze browser is veruit het beste ingericht om centraal beheerd te worden. Internet Explorer 8 ondersteunt meer dan 1500 ‘group policies’ en is daardoor goed geschikt te maken om een volledig geïntegreerd deel te zijn van een beheerde en veilige bedrijfsinfrastructuur.”
De Europese Commissie wilde met het keuzescherm pc-gebruikers meer keuzevrijheid geven en de koppeling tussen Windows en Internet Explorer doorbreken. Ironisch is wel dat de maatregel enigszins als mosterd na de maaltijd komt omdat de hegemonie van Internet Explorer al danig is aangetast, zeker in Europa. Volgens marktonderzoeker StatCounter heeft Internet Explorer nu in Europa een marktaandeel van 45,5 procent. Firefox van Mozilla is Internet Explorer dicht genaderd met een aandeel van 39,2 procent. Chrome van Google heeft 6,3 procent en het Noorse Opera 4,3 procent.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!