Brongers: Agenda Kroes is kans

8 oktober 2010

“ICT’ers voelen zich door de politiek in Nederland niet serieus genomen,” zegt Brongers. “De waarde van ICT wordt niet herkend en erkend en dat is geen goede zaak. De Digitale Agenda van eurocommissaris Kroes kan de ICT-gemeenschap helpen zijn herkenbaarheid te vergroten. Alle zeven punten op die agenda geven mogelijkheden om onze maatschappelijke meerwaarde als ICT-sector over het voetlicht te brengen. Als we erop aansluiten en de komende jaren een consistent geluid laten horen, zullen we daarom gewaardeerd worden.”

De Digitale Agenda van Kroes is het eerste initiatief dat voortkomt uit de Europese strategie die in 2020 moet zorgen voor slimme, duurzame en inclusieve groei. De agenda wil een belangrijke bijdrage aan de economische groei van de Europese Unie leveren en de voordelen van het digitale tijdperk over alle groepen van de samenleving verspreiden. De terreinen waar de agenda zich op richt zijn: Verwezenlijking van een digitale interne markt, vergroting van de operabiliteit, versterking van het vertrouwen in veilig internet, vergroting van de snelheid van de toegang tot internet, meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling, verbetering van digitale geletterdheid en ‘inclusie’ en inzetten van ICT om maatschappelijke problemen op te lossen.

Het Ngi-bestuur gelooft volgens Brongers in de kans die de Digitale Agenda de Nederlandse ICT-sector biedt en heeft de afdelings- en regiobesturen aangespoord om de aanknopingspunten in de agenda in kaart te brengen en te onderzoeken. “Vanuit elke afdeling zijn er ingangen te vinden,” zegt Brongers. “Denk aan Architectuur, Informatiemanagement, IT & Recht, Informatiebeveiliging, noem maar op. Als je vastloopt in de overgang naar IPv6, dan lukt het niet meer mensen met internet te bedienen, cruciaal voor Kroes. Daar kunnen wij, als het om technologie gaat, een bijdrage leveren. Als dat lukt zal de politiek onze input en onze waarde beter gaan herkennen en die kans mogen we niet laten liggen.”

Volgens Brongers is een open opstelling en de bereidheid van IT-professionals onderling de verbinding te zoeken een voorwaarde voor succes. “Er moet een einde komen aan de versnippering die je nu in het ICT-beroepen- en -belangen veld ziet. Ook op dit punt is Kroes’ agenda waardevol, omdat het een verbindende kracht heeft en helpt de juiste focus aan te brengen. Een consistent geluid komt beter over. Ngi zoekt hierin samenwerking met andere beroepsverenigingen zoals de VRI (Vereniging van Register informatici), NGN (Netwerk Gebruikersgroep Nederland), Business Process Management Forum, TestNet, ICT~Office, ICTRegie en CIOnet.” Een voorbeeld van samenwerking is het symposium dat Ngi en NGN organiseren tijdens het Tooling Event 2010, op 3 en 4 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens het symposium worden manieren gezocht om de ambitieuze doelstellingen van Kroes’ agenda te vertalen naar de Nederlandse situatie en naar de betekenis voor de IT’ers in dit land.

Wat Kroes met haar agenda van bovenaf op Europees niveau doet, moet de ICT-gemeenschap van onderaf op nationaal niveau bereiken, zegt Brongers. “Kroes’ agenda creëert het momentum waarin wij als IT’ers de plek kunnen vinden waar we al jaren vergeefs naar zoeken. De Nederlandse politiek zal zich op die agenda gaan richten. Ik denk ook dat de CIO’s van de overheid niet onder het lijstje van Kroes uit zullen kunnen, als ze het zouden willen. Wij moeten vanuit onze expertise richtinggevend meedenken.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!