Overslaan en naar de inhoud gaan

Broncode voor beveiligde iPhone-boot uitgelekt

Het gaat om iBoot, de code die de beveiligde boot van Apple’s smartphones verzorgt. Het uitlekken van deze software kan malwaremakers, security-onderzoekers en jailbreakers helpen om toegang te krijgen tot iPhones.
iOS 11 op iPhone en iPad
© Apple
Apple

De echtheid van iBoot wordt bevestigd door kenners als Jonathan Levin, die technieuwssite Motherboard uitleg geeft. Hij vertelt dat de uitgelekte code overeenkomt met code die hij zelf middels reverse engineering heeft ‘buitgemaakt’ uit iOS. Levin noemt dit “het grootste lek ooit”.

Oudere versie

Het gaat volgens notities in de uitgelekte code om een deel van de oudere iOS-versie 9. In de op GitHub geopenbaarde code staat Apple’s auteursrecht genoemd als lopende van 2007 (toen de allereerste iPhone is uitgekomen) tot 2014 (toen iOS 9 is uitgebracht). Mogelijk zijn delen van deze programmatuur nog wel in gebruik in nieuwere iOS-versies, zoals het huidige 11.

iBoot dient, vergelijkbaar met computer-BIOS en -UEFI, voor het starten van het apparaat. Daarbij wordt ook gecontroleerd of het te starten besturingssysteem ongewijzigd en dus veilig is. Het vinden van kwetsbaarheden in iBoot zou dus heel iOS kunnen compromitteren. Verantwoord gemelde bugs in deze code worden door Apple dan ook het meest beloond in zijn bug bounty programma, merkt Apple Insider op.

Speciale securitychip

Apple Insider weet ook te melden dat de uitgelekte code eigenlijk al eerder is uitgelekt: op forumsite Reddit. Dit is vier maanden geleden gebeurd, maar heeft schijnbaar geen aandacht gewekt. Het is niet bekend wie de bron is van dit grote code-lek. Overigens heeft Apple zijn iOS-beveiliging enkele jaren terug opgevoerd met een speciale hardwaretoevoeging: de Secure Enclave Processor. Hackers hebben zich hier ook op gestort.

iOS- en macOS-kenner Jonathan Levin ziet interessante mogelijkheden door het uitlekken van iBoot:

The leaked sources of #iboot (along with the arm64 #xnu branch which AAPL just.. released) bring us closer to a truly liberated #iOS booted on generic arm boards and/or emulator! The road is still long, but it got considerably shorter! — Jonathan Levin (@Morpheus______) February 7, 2018

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in