Overslaan en naar de inhoud gaan

Broncode T-Mobile US gestolen door Lapsus$-bende

Telecombedrijf T-Mobile is in de VS gehackt door de cybercriminele bende Lapsus$ die de laatste tijd opzienbarende digitale inbraken heeft gepleegd. Nu blijkt dat ook T-Mobile US is gecompromitteerd waarbij broncode is buitgemaakt. Het getroffen bedrijf benadrukt dat er geen gevoelige informatie zoals gegevens van klanten of de overheid is buitgemaakt.
Winkel van T-Mobile
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De diefstal van broncode van T-Mobile's eigen software is in maart dit jaar gepleegd. De beruchte cybercrimegroep Lapsus$ heeft in een reeks aanvallen de bedrijfsbeveiliging van die telecomaanbieder doorbroken. Dit is gemeld door de bekende securityjournalist Brian Krebs, die van T-Mobile US bevestiging heeft gekregen.

Obsessie met broncode

De Lapsus$-bende is bekend om gedurfde - en geslaagde - inbraken bij grote bedrijven inclusief ICT-leveranciers. Daarbij stelen de cybercriminelen interne data en persen ze hun slachtoffers af. Het daarbij gebruikte dreigement is dat ze de gestolen gegevens openbaar gaan maken of doorverkopen aan andere cybercriminelen.

De tiener die de vermeende leider van deze bende is, zou echter weinig interesse hebben in deze 'commerciële' activiteiten van de groep. Hij heeft een obsessie voor het stelen en lekken van bedrijfseigen broncode, zo schrijft Krebs. Hij baseert dit op gesprekken tussen Lapsus$-leden waarvan de interne chatlogs hem zijn toegespeeld. Deze obsessie is de bendeleider echter fataal geworden; hij is laatst opgepakt.

Update:

T-Mobile Nederland laat in een reactie aan AG Connect weten dat deze diefstal van broncode T-Mobile US betreft en niet T-Mobile Nederland. "Het komt nu over of het om T-Mobile Nederland gaat." De Nederlandse telecomaanbieder doet het verzoek om dit onderscheid aan te geven in het nieuwsartikel, wat AG Connect met deze update heeft gedaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in