Overslaan en naar de inhoud gaan

Broncode eerste webbrowser levert 5,4 miljoen dollar op

De originele broncode van de eerste webbrowser, wat het begin markeert van het World Wide Web, heeft bij een veiling 5,4 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) opgeleverd. Deze software is nu verkocht als een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchaintechnologie wordt gegarandeerd.
Berners-Lee (1994)
© CERN
CERN

De Britse wetenschapper Tim Berners-Lee schreef de code, die uit ongeveer 9.555 regels bestaat, tussen 3 oktober 1990 en 24 augustus 1991. Het wereldwijde web is in de jaren daarna uitgegroeid van een systeem van onderling gelinkte wetenschappelijke documenten naar een internationaal netwerk dat alle mensen raakt en verbindt.

Oorspronkelijk was het web slechts één van de uiteenlopende toepassingen die draaiden op het internet, naast andere toepassingen en protocollen. Toenemend gebruik van het web plus integratie van functies (zoals bijvoorbeeld chat en bestandsoverdracht) hebben ervoor gezorgd dat het web de voornaamste internettoepassing is geworden. Voor veel gewone gebruikers ís het web het internet.

Goede doelen

Geïnteresseerden kregen een week de tijd om een bod uit te brengen op de website van veilinghuis Sotheby's. Het openingsbod lag op 1000 dollar. De opbrengst van de veiling gaat naar de goede doelen die sir Berners-Lee en zijn vrouw steunen.

De nieuwe eigenaar ontvangt naast de broncode ook een 30 minuten durende video waarin de code wordt beschreven, een digitale poster met de handtekening van de webvader en een tekstbestand waarin de computerwetenschapper uitlegt hoe de code is ontstaan.

De 9.555 regels code omvatten de implementaties van de drie talen en protocollen die Berners-Lee heeft uitgevonden. Dit zijn opmaaktaal HTML (Hypertext Markup Language); het onderliggende 'vervoerssysteem' HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en 'identificatiesysteem' URI's (Uniform Resource Identifiers).

Miljoenen voor NFT's

Eerder dit jaar leverden veilingen van andere NFT's eveneens miljoenen op. De eerste tweet op het sociale medium Twitter wisselde voor 2,9 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) van eigenaar en een digitaal kunstwerk van kunstenaar Beeple werd geveild voor ruim 69 miljoen dollar (58 miljoen euro).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in