Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Boris Johnson

Britse premier overweegt in 2020 al Huawei-uitfasering voor 5G

'Johnson wil rol Huawei in 5G-netwerk dit jaar al terugbrengen'

Boris Johnson © Gov.uk
5 juli 2020

'Johnson wil rol Huawei in 5G-netwerk dit jaar al terugbrengen'

De Britse premier Boris Johnson wil mogelijk dit jaar al de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk in het land gaan afbouwen. Dat meldt The Telegraph. Eerder meldde de krant dat Johnson ambtenaren heeft opgedragen plannen op te stellen om China in 2023 niet meer betrokken te laten zijn bij de Britse infrastructuur. Nu lijkt dat in de komende paar maanden al in gang te worden gezet.

Volgens de krant krijgt Johnson komende week een rapport van de Britse inlichtingendiensten onder ogen waarin staat dat Huawei door Amerikaanse sancties gedwongen zal zijn "onbetrouwbare" technologie te gebruiken. De Chinese leverancier van telecomapparatuur is door de sancties van de regering Trump afgesneden van leveringen, ook van componenten, uit de Verenigde Staten. Huawei wordt door de VS onder meer beschuldigd van spionagepraktijken.

Nieuwe én bestaande apparatuur

Overheidsfunctionarissen werken momenteel aan plannen waardoor Huawei binnen zes maanden moet stoppen met het installeren van nieuwe 5G-apparatuur in het Verenigd Koninkrijk, aldus The Telegraph. Deze ommezwaai van Johnson zou niet alleen de installatie van nieuwe apparatuur betreffen. Ook zou het weghalen van bestaande apparatuur van het Chinese bedrijf versneld worden.

In januari ondertekende Johnson een 5G-overeenkomst, die was opgesteld door de regering van zijn voorganger Theresa May. Hierdoor mocht Huawei bepaalde "niet-kernonderdelen" leveren voor het Britse 5G-netwerk. Dit leidde tot verontwaardiging in Washington, dat de Britten juist met klem had opgeroepen niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

2
Reacties
Bop 13 juli 2020 18:31

En wij gaan nog 'gewoon verder' met Huawei?
Onder het motto 'een beetje wel, en een beetje niet, we zien wel'?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.