Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse premier overweegt in 2020 al Huawei-uitfasering voor 5G

De Britse premier Boris Johnson wil mogelijk dit jaar al de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk in het land gaan afbouwen. Dat meldt The Telegraph. Eerder meldde de krant dat Johnson ambtenaren heeft opgedragen plannen op te stellen om China in 2023 niet meer betrokken te laten zijn bij de Britse infrastructuur. Nu lijkt dat in de komende paar maanden al in gang te worden gezet.
Britse premier Boris Johnson
© Gov.uk
Gov.uk

Volgens de krant krijgt Johnson komende week een rapport van de Britse inlichtingendiensten onder ogen waarin staat dat Huawei door Amerikaanse sancties gedwongen zal zijn "onbetrouwbare" technologie te gebruiken. De Chinese leverancier van telecomapparatuur is door de sancties van de regering Trump afgesneden van leveringen, ook van componenten, uit de Verenigde Staten. Huawei wordt door de VS onder meer beschuldigd van spionagepraktijken.

Nieuwe én bestaande apparatuur

Overheidsfunctionarissen werken momenteel aan plannen waardoor Huawei binnen zes maanden moet stoppen met het installeren van nieuwe 5G-apparatuur in het Verenigd Koninkrijk, aldus The Telegraph. Deze ommezwaai van Johnson zou niet alleen de installatie van nieuwe apparatuur betreffen. Ook zou het weghalen van bestaande apparatuur van het Chinese bedrijf versneld worden.

In januari ondertekende Johnson een 5G-overeenkomst, die was opgesteld door de regering van zijn voorganger Theresa May. Hierdoor mocht Huawei bepaalde "niet-kernonderdelen" leveren voor het Britse 5G-netwerk. Dit leidde tot verontwaardiging in Washington, dat de Britten juist met klem had opgeroepen niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in