Management

Britse overheid wil inzicht in alle mail en webverkeer

2 april 2012
De Britse regering eist toegang tot al het verkeer op internet voor zover dat via Britse providers verloopt. Een wetsvoorstel daartoe is in voorbereiding.

De regering probeert de nieuwe wet aangenomen te krijgen door zich te beroepen op extra veiligheidsmaatregelen die nodig zijn in verband met de Olympische Spelen die zich deze zomer in Londen voltrekken. De wet wordt mogelijk aangekondigd tijdens de Queen's Speech in mei.

Voorstel stuit op veel protest

Volgens de nieuwe wet krijgt de GCHQ, de Britse evenknie van de AIVD, de mogelijkheid zonder dat de rechter eraan te pas komt gegevens op te vragen bij internetaanbieders en telecombedrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om Twitter- en Facebookverkeer, en SMS. De maatregel stuit op veel weerstand bij de privacyvoorvechters omdat de wet de mogelijkheid biedt grote hoeveelheden onverdachte mensen in de gaten te houden zonder dat zij hiervan op de hoogte zijn. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is de maatregel noodzakelijk om terrorisme en misdadige activiteiten in toom te kunnen houden.

Geen centrale opslag meer

In 2009 heeft de toenmalige Labour-regering ook al eens een wet met een dergelijke strekking proberen aan te nemen. Destijds stuitte die op veel weerstand bij de Conservatieven en Liberaal-democraten. Het nieuwe wetsvoorstel van deze twee partijen, die intussen de regeringsverantwoordelijkheid van Labour hebben overgenomen, verschilt van het vorige in de manier waarop de gegevens worden bewaard. Labour wilde destijds een centrale database creëren met een kopie van al het verkeer. In het huidige wetsvoorstel moeten de netwerkbedrijven zelf het verkeer bewaren en krijgen de opsporingsdiensten daar toegang toe. 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.