Beheer

Carriere
ontslagen

Britse minister ontslagen na lekken over Huawei

Williamson ontkent betrokkenheid bij lekken informatie.

1 mei 2019

Williamson ontkent betrokkenheid bij lekken informatie.

De Britse premier May heeft haar minister van Defensie ontslagen. Dat deed ze nadat is gebleken dat Gavin Williamson de bron was voor uitgelekte informatie over het Chinese telecomconcern Huawei en de aanleg van het 5G-netwerk in Groot-Brittannië.

In een verklaring zegt May dat ze het vertrouwen heeft verloren in zijn kwaliteiten. Ministers hadden in de besloten kring van de Nationale Veiligheidsraad hun twijfels uitgesproken over deelname van het Chinese bedrijf aan de aanleg van het netwerk. De Britse pers berichtte daar korte tijd later over.

Intern onderzoek

Er kwam een onderzoek op gang naar de bron van die informatie en dat blijkt nu Williamson te zijn die sinds 2017 minister van Defensie was. May heeft Penny Mordaunt als opvolger van de gevallen bewindsman aangewezen.

Williamson ontkende kort na zijn ontslag dat hij enige rol had in het lekken van de informatie. In een brief aan May zegt het 'jammer' te vinden dat de premier het gevoel heeft het lek in zijn ministerie zat. "Ik ben er van overtuigd dat dit niet het geval was", schrijft hij. "Ik ontken krachtig dat ik op enigerlei wijze betrokken was bij dit lek", schrijft hij verder. Een grondig onderzoek zou dat volgens hem ook hebben uitgewezen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.