Development

Privacy
Brenno de Winter

Brenno de Winter: Overheid overstag met heilig geloof in bluetooth

Ambtenaren spreken over BSB: Brenno's schrikbewind.

Brenno de Winter © Ivar Pel
9 september 2020

Ambtenaren spreken over BSB: Brenno's schrikbewind.

Het heilig geloof in bluetooth is weg, zegt IT-beveiligingsexpert Brenno de Winter in een interview met NRC. Het idee dat je daarmee de afstand tot contacten nauwkeurig op anderhalve meter kon bepalen en daarmee de mooiste berekeningen zou kunnen uitvoeren, ging van tafel.

De CoronaMelder maakt nog altijd gebruik van bluetooth, maakt De Winter duidelijk tegenover NRC, maar om een logboek van recente contacten aan te leggen. Wanneer er een van hen prositief getest wordt op SARS-CoV2 - het coronavirus dat de COVID-19 epidemie veroorzaakt - volgt een waarschuwing als dat contact langer duurde dan een kwartier en er sprake was van 'nabijheid'. De grens van anderhalve meter is weg.

De overstap van Brenno de Winter in april verbaasde velen: als criticus van de manier waarop de overheid een Corona-melder-app wilde bouwen trad hij opeens in dienst van het ministerie van Volksgezondheid. De ommezwaai in de opstelling van het ministerie ten aanzien van privacy, beveiliging en toegankelijkheid was voor hem de reden in te gaan op het voorstel om zijn kennis in te zetten voor het bouwen van een betere app.

Dat botst regelmatig, constateert De Winter zelf. Zijn kritische opmerkingen leiden tot vertragingen en discussies. Sommige ambtenaren spreken zelfs van BSB: Brenno's schrikbewind. Een van de uitkomsten daarvan is dat de app geen cookies plaatst op de smartphone van een app-gebruiker, terwijl het rijksbeleid dat eigenlijk wel voorschrijft. Ook zijn op zijn advies de servers van de CoronaMelder op een aparte verdieping van het KPN-datacentrum geplaatst die fysiek is gescheiden van andere apparatuur, om te voorkomen dat een kwaadwillende systeembeheerder er bij kan.

Hij gaat in het interview met NRC ook nog in op de commotie rond de bemoeienis van Apple en Google met de CoronaMelder-data. Hij stelt dat deze software en de manier waarop met gegevens wordt omgegaan veel beter gedocumenteerd is dan alles wat er verder op ieders mobiel staat.

Lees ook het interview met Brenno de Winter dat AG Connect onlangs publiceerde: ‘Dit moet de norm bij de hele overheid worden’

Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
dimitry 09 september 2020 16:25

En de beste stuurlui staan aan wal....

Jan van der Zanden 09 september 2020 15:34

Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.