Breedbandmarkt raakt verzadigd

6 juni 2008
De Nederlandse markt voor breedbandinternet is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2 procent gegroeid naar een totaal van 5,55 miljoen aansluitingen. Dat maakte de onafhankelijke marktonderzoeker Telecompaper deze week bekend. Het bureau trekt daaruit ook de conclusie dat “het verzadigingspunt voor de Nederlandse markt voor breedbandinternet bijna is bereikt’’. Zo verwoordt analist Kamiel Albrecht van Telecompaper de situatie. Hij verwacht dat de markt dit jaar met 2 procent per kwartaal groeit om in 2009 op 6 miljoen aansluitingen uit te komen.

“Qua aantallen is die conclusie wellicht gerechtvaardigd”, stelt zegsman Machiel de Rooij van Nederland Breedbandland (NBL), “maar er is meer aan de hand. De toepassingen van ‘breedband’ worden steeds groter en intensiever zodat de infrastructuur verder uitgebouwd moet worden.”

In dat geval gaat het niet meer om aansluitingen met een capaciteit van 10 Mb/sec, die nu nog wordt geclassificeerd als breedband, maar om leidingen met een bandbreedte die daar ver boven gaat. De Rooij: “Vooral als je gecombineerde toepassingen wilt doen, bijvoorbeeld het leveren van een aantal diensten tegelijk, kom je er niet meer met 10 Mb/sec. De komende jaren zal veel geïnvesteerd worden in de infrastructuur in Nederland, met de nadruk op de ‘Last Mile’. Dat traject tussen de huizen en de straathoekkasten is beslist nog niet overal verglaasd.”

Nederland staat wel zeer hoog in de internationale ranglijst als het om breedband gaat. Vorig jaar groeide het aantal breedbandaansluitingen in Nederland met 10,8 procent. Bijna 78 procent van de Nederlandse huishoudens beschikte eind vorig jaar over breedbandinternet. Dat is een toename met 7,1 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder.

Enkele jaren terug was Zuid-Korea de koploper in het breedbandsegment, Nederland volgde op korte afstand. In 2005 wist ons land de tweede plaats te veroveren, ten koste van de positie van Denemarken. Korea weet echter de verbindingen veel beter te gebruiken: het kent meer en intensiever gebruikte toepassingen zoals online gamen. Recent merkte ook KPN-chef Michiel Buitelaar op dat Nederland achterloopt op dit terrein.

In 2006 stonden Denemarken en Nederland op respectievelijk de eerste en tweede plaats van de ranglijst. In dat jaar was het aantal internetaansluitingen over de hele wereld gerekend 181 miljoen stuks, blijkt uit cijfers van de OESO. Momenteel staat de teller in de buurt van de 300 miljoen, waarvan zo’n 70 procent is aangesloten via een (A)DSL-verbinding.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!