Breedband als wapen tegen CO2-uitstoot

26 september 2008
St. Arnaud sprak afgelopen dinsdag op de Connected Urban Development-wereldconferentie in Amsterdam. Op dit tweedaags evenement discussieerden vertegenwoordigers uit tientallen landen over de inzet van ICT om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen.

St. Arnaud, toponderzoeker op het gebied van optische communicatie, deed een aantal concrete voorstellen aan onder meer de gemeente Amsterdam, die hij bij uitstek geschikt vindt als proeftuin. Volgens St. Arnaud stimuleert het koppelen van de energierekening aan breedbandvoorzieningen, consumenten tot het gebruik van breedband en zet tegelijk een rem op het energieverbruik. Bovendien biedt het plan telecombedrijven zicht op geheel nieuwe bedrijfsmodellen voor de aanleg van glasvezel. Het massaal ontsluiten van woonwijken met glasvezel blijft voor veel telecomaanbieders namelijk een lastig bedrijfsmodel. Beschikbaarheid van goede breedbandverbindingen en diensten biedt consumenten mogelijkheden hun energieverbruik te beperken. Zo faciliteert het telewerken en vermaak via internet zodat daarvoor niet gereisd hoeft te worden.

Consumenten zorgen, direct of indirect, voor 65 procent van de CO2-emissie. De helft van de wereldbevolking woont in een stedelijke omgeving. Steden zijn daarom de aangewezen plek voor acties gericht op het terugdringen van de uitstoot, is het uitgangspunt van Connected Urban Development.

Amsterdam is volgens St. Arnaud een ideale proeftuin voor zijn plan vanwege de uitvoering van het CityNet-project waarmee alle huishoudens worden ontsluiten met glasvezel. Amsterdam heeft bovendien hoge ambities bij het terugdringen van de CO2-uitstoot en profileert zich als hightechstad.

De woordvoerster van de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest, verantwoordelijk voor ICT en ruimtelijke ordening, zegt het plan interessant te vinden maar lastig uitvoerbaar. De gemeente mag zich van de Europese Commissie niet bemoeien met de commerciële activiteiten van energiebedrijven.

Energiebedrijf Nuon vindt dat het plan veel vragen oproept. Zo is onduidelijk of de premie die op de energierekening komt, direct doorgesluisd zou moeten worden naar telecombedrijven of dat St. Arnaud voorstelt dat de energiebedrijven dat bedrag gaan investeren in de telecomsector. Nuon zegt echter altijd met belangstelling te kijken naar dit soort plannen die met enige regelmaat uit de het bedrijfsleven of academische wereld komen.

Chris Dedicoat, senior vice president European Markets, pleitte verder op de conferentie voor slimmere energienetten, de zogeheten smart grids. Door meer terugkoppeling te genereren van het energieverbruik van individuele huishoudens en eventuele energieopwekking via zonnecellen of windmolens, kan het elektriciteitsnet veel nauwkeuriger antwoorden op de behoefte. Dedicoat: “Electriciteit is slecht op te slaan. Het grootste knelpunt is daarom het vermijden van piekbelasting van het elektriciteitsnet.” Hij suggereerde ook dat wanneer auto’s over een paar jaar massaal gebruikmaken van elektriciteit voor hun aandrijving, de grote accu’s in de voertuigen een oplossing bieden voor tijdelijke opslag van energie. De IT-industrie moet dan wel zorgen voor het intelligente netwerk dat de opbouw en het gebruik van deze voorraden coördineert.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!