Innovatie & Strategie

Branche
robots

Brandbrief: Waar blijft broodnodige politieke visie op robotisering

Politieke visie en een minister voor technologie keihard nodig

18 februari 2017

Politieke visie en een minister voor technologie keihard nodig

20 hoogleraren hebben een brandbrief opgesteld waarin zij de politieke partijen dringend oproepen een duidelijke visie te ontwikkelen op robotisering om sturing te geven aan de gevolgen van robotisering. Zij pleiten ook voor een minister voor technologie in het volgende kabinet. Dat meldt RTL Nieuws.

Politieke visie hard nodig

De briefschrijvers maken zich grote zorgen omdat in hun ogen de politieke partijen weinig prioriteit lijken te geven aan zo’n visie, terwijl de gevolgen van robotisering voor de arbeidsmarkt zeer ingrijpend zullen zijn. Zij benadrukken dat “een politieke visie nodig is om robotisering letterlijk in goede banen te leiden. Dat gaat helaas niet ‘automatisch’.” Ze zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing “voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving.”

De briefschrijvers gaan er vanuit dat nog niet duidelijk is hoeveel banen verdwijnen maar dat rond de 60 procent van alle banen op takenniveau verandert door gedeeltelijke robotisering en automatisering. Dat blijft dus niet beperkt tot productiebedrijven en distributiecentra, maar zal ook gebeuren in het onderwijs, in de zorg, in de logistiek en in economisch-administratief werk zoals bij banken en administratiekantoren.

Tweedeling dreigt

Zij waarschuwen ervoor dat hierdoor de tweedeling in de maatschappij dieper wordt als vooral middelbaar en lager opgeleide mensen geen ander werk meer kunnen vinden. “Robotisering biedt tegelijk ook kansen. We worden productiever waardoor we nieuw werk kunnen creëren of werk kunnen behouden dat anders uit Nederland zou verdwijnen.” Maar juist daarvoor is wel politieke visie nodig, zo redeneren de briefschrijvers. Zij pleiten daarom ook voor een minister voor technologie in het nieuwe kabinet die de dwarsverbanden van de digitale samenleving in concreet beleid effectueert. Daarnaast moet er een robotagenda komen en een veel betere, brede voorbereiding van studenten, scholieren, werkzoekenden en werkenden op de gevolgen en nieuwe mogelijkheden van robotisering.

De brief is opgesteld en ondertekend door onder meer Ton Wilthagen, Jeroen van den Hoven, Arno Lodder en Jaap van den Herik.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.