Overslaan en naar de inhoud gaan

Brabantse steden willen eigen gesloten netwerkverbinding

Om aan hoge eisen van veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid te voldoen willen de provincie Noord-Brabant en de Brabantse steden een eigen gesloten netwerkverbinding oprichten: de BrabantRing.
Digitaal netwerk
© Shutterstock
Shutterstock

Dat melden de overheden in een gezamenlijk persbericht. Het netwerk, genaamd BrabantRing, is bedoeld voor maatschappelijke toepassingen zoals in de gezondheidszorg, het onderwijs of verkeersmanagement. Het internet is momenteel te kwetsbaar, zo stellen de organisaties. De BrabantRing is een gesloten regionaal netwerk, een soort intranet, waar maatschappelijke organisaties en bedrijven hun digitale diensten over kunnen laten lopen.

Het netwerk is onafhankelijk en open voor aanbieders van diensten. BrabantRing koppelt bestaande glasvezelnetwerken aan elkaar met eigen netwerkapparatuur. Hierdoor kan data veilig en betrouwbaar worden gedeeld zonder tussenkomst van het internet of een internetprovider. Daarmee ontstaat een gesloten netwerkverbinding tussen samenwerkende organisaties.

'Veilige verbinding verzekerd'

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen laat in het persbericht weten dat met de BrabantRing een veilige, snelle en betrouwbare verbinding voor de Brabander met de overheid, het ziekenhuis of hun school verzeker wordt. “Daarnaast is het een innovatieversneller voor bedrijven met slimme digitale toepassingen. Als koploper in de data-economie is dit een belangrijke vereiste voor een innovatieve economie. Tegelijkertijd verbeteren we hiermee de brede welvaart van onze inwoners en plukt iedereen de vruchten van digitalisering.”

De colleges van Breda, Helmond, Tilburg, Eindhoven en ’s Hertogenbosch hebben inmiddels al besloten de BrabantRing op te richten. Provinciale Staten bekijkt momenteel nog de mogelijkheden om aan te sluiten. Naar verwachting wordt de organisatie die verder bouwt op de reeds bestaande Eindhoven Fiber Exchange eind dit jaar officieel opgericht. "In de toekomst kan de BrabantRing ook verder opgeschaald worden naar alle Brabantse gemeenten."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in