Beheer

Security
DDos

Brabander lijkt dader DDoS-aanvallen

Politie pakt verdachte op van aanvallen op Belastingdienst en Tweakers. Niet zeker of hij ook banken aanviel.

6 februari 2018

Politie pakt verdachte op van aanvallen op Belastingdienst en Tweakers. Niet zeker of hij ook banken aanviel.

De DDoS-aanvallen op de Belastingdienst, Tweakers en provider Tweak lijken het werk te zijn geweest van de 18-jarige Jelle S. uit Oosterhout. Of hij ook achter de bijzonder grote aanvallen op banken als ABN Amro, ING en op DigiD zat, is nog niet duidelijk.

De politie arresteerde S. donderdag al. Vandaag beslist de rechter-commissaris of hij langer vast blijft zitten. Hij kan een maximale straf krijgen van 6 jaar. Het Team High Tech Crime (THTC) van de politie heeft hulp gehad bij het vinden van S. van Tweakers, beveiliger Redsocks en van de bank Bunq.

THTC kwam S. op het spoor omdat er een link leek te zijn tussen de aanvallen van vorige week en een DDoS-aanval in september op Bunq. Die zou zijn uitgevoerd door dezelfde dader. S. bood hiervoor toen zijn excuses aan, waarop Bunq besloot te stoppen met rechtsvervolging omdat de bank het leven van de jongen niet wilde verwoesten met een mogelijke celstraf. Een week taakstraf bij Amnesty International leek toen wel genoeg voor Bunq.

40 euro

Tweakers meldt dat het de verdachte vorige week al in het vizier had. Anoniem eiste hij de verantwoordelijkheid op voor de DDoS-aanvallen op Tweakers en op diverse overheidssites. Hij zou voor 40 euro aan capaciteit ingekocht hebben bij een zogeheten ‘stresser’. Dat is een online dienst voor het testen van de weerbaarheid tegen DDoS-aanvallen. Die capaciteit kan echter ook ingezet worden om zulke aanvallen uit te voeren.

Tweakers wist met behulp van het IP-adres van S. te achterhalen dat hij ook een account had op de nieuwsdienst, vanwaar hij al een paar keer tips had gestuurd naar de redactie over de DDoS-aanvallen. Die gegevens heeft Tweakers overgedragen aan het THTC. De dader was toen al opgepakt, maar de politie spreekt van “een belangrijke bijdrage aan het onderzoek.”

S volgt een studie voor netwerkbeheerder aan het Radius Collega in Breda. Daarnaast heeft hij een eigen hostingbedrijf.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.