Innovatie & Strategie

Infrastructuur
RHEA Europese chip

Bouw supercomputer met Europese chips op schema voor 2023

EU maakt zich los van grootmachten.

© EPI
28 december 2021

EU maakt zich los van grootmachten.

De eerste fase in het project dat moet leiden tot een exascale supercomputer gebaseerd op Europese chips, is succesvol afgerond. Het eerste prototype van de Rhea-processor is klaar net als een proof of concept voor het gebruik van de chip in de auto-industrie.

Het European Processor Initiative (EPI) heeft tot doel Europa onafhankelijker te maken van de grote chipbedrijven in Azië en Amerika. De 28 deelnemers uit 10 Europese landen - waaronder het Nederlandse SURF - werken aan een chip voor toepassing in high performance computing (HPC) en de auto-industrie. Aan de eerste fase van het project is drie jaar gewerkt en deze is volgens EPI succesvol afgerond met de eerste generatie EPI General-Purpose Processor (GPP) implementaties.

Het ontwerp voor de Rhea-chipfamilie is gemaakt door het Franse SiPearl samen met Atos. Het is gebaseerd op de Neoverse V1-processorarchitectuur van ARM en heeft 29 RISC-V cores die worden ingezet als controllers. Die zijn ontworpen door Universiteit van Bologna en de ETH Zurich. "Deze controller zet geavanceerde controlemechanismen en algoritmen op basis van kunstmatige intelligentie in voor het energiemanagement op grote system-on-a-chip-systemen", stelt EPI in het jaarrapport.

Daarnaast is in de eerste fase de basis gelegd voor een cryptomodule die in de chips verwerkt kan worden. Een derde mijlpaal die is bereikt, is de ontwikkeling van een proof of concept voor een European Processor Accelerator (EPAC). Die is ontwikkeld door het Barcelona Supercomputing Center en de Universiteit van Zagreb in Kroatië.

Met de componenten is een proof-of-concept-platform ontwikkeld met een bijbehorende software development kit bedoeld voor gebruik in de auto-industrie. In de eerste fase van het project is 79 miljoen euro gestoken.

Nu chips produceren

In de tweede fase, die in januari van start gaat, ligt het accent op de productie van de chips die in de eerste fase zijn ontwikkeld. Daarnaast wordt komend jaar gewerkt aan een tweede generatie GPP-chips die de naam Cronos-familie krijgt. In 2023 moet dan onder meer een exascale supercomputer worden opgeleverd, ofwel een systeem dat meer dan 10 tot de macht 18 floating point operations per seconde (exaFLOPS) kan uitvoeren. Vanaf 2024 moet een derde generatie GPP-chips beschikbaar komen.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.