Loopbaan

Carriere
vrouwen in de IT

Booking.com wil meer erkenning voor vrouwelijk IT-talent

Prijzenshow voor game-changers binnen de Europese tech-sector krijgt vervolg.

20 september 2018

Prijzenshow voor game-changers binnen de Europese tech-sector krijgt vervolg.

Individueel vrouwelijk IT-talent en organisaties die zich actief inzetten voor meer vrouwen in de IT kunnen vanaf nu worden aangemeld voor de Technology Playmaker Awards 2019. De prijzen worden op 13 maart 2019 uitgereikt in Londen.

Vorig jaar organiseerde Booking.com de wedstrijd voor het eerst. Doel van de gala-bijeenkomst en de prijzen die worden uitgereikt is vrouwelijk IT-talent - en organisaties die voorop lopen om hun personeelsbestand diverser te maken en de gendergelijkheid op de werkvloer te promoten - in het zonnetje zetten en inspirerende vrouwelijke rolmodellen onder de aandacht brengen van een groot publiek.

Hoe meer vrouwen, hoe beter

Booking.com spant zich al langer in om in de ICT-sector meer bewustzijn te creëren voor een diverser personeelsbestand. CIO Brandon Bank vertelde een tijdje terug al aan AG Connect dat er meer dan honderd verschillende nationaliteiten werken in het hoofdkantoor aan de Herengracht en dat het probeert zo veel mogelijk vrouwelijk talent aan zich te verbinden, om zo klanten – voor een groot deel vrouwen – beter te kunnen bedienen met de boekingstechnologie.

In Nederland wordt slechts zo’n 11% van de harde IT-functies ingevuld door een vrouw. Het aandeel vrouwelijke IT-studentes is bij de traditionele IT-opleidingen zelfs nog lager, als zijn er wel snijvlakopleidingen zoals Communication & waar het aandeel vrouwen aanzienlijk hoger ligt.

Uit recent onderzoek van Booking.com blijkt dat 52% van de vrouwelijke IT-professionals en IT-studenten zegt dat het gebrek aan vrouwelijke rolmodellen en mentoren in de ICT-wereld als belangrijke barrière wordt gezien. Bovendien zegt de helft van de ondervraagden dat zij worden tegengehouden omdat zij niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden voor vrouwen om vooruitgang te boeken in technologie.

Met de awards en het daaraan gekoppelde evenement hoopt Booking.com meer vrouwen te enthousiasmeren voor een IT-carrière of studie en drempels weg te nemen. Er zijn zeven verschillende categorieën:

  • Role Model
  • Young Technologist,
  • Business Leader
  • Digital Leader
  • Community Impact Award
  • Tech Innovator
  • Employer Award

Prijzengeld

De Employer Award is bedoeld voor organisaties die toonaangevend vooruitgang hebben geboekt in het diverser maken van het personeelsbestand. De overall winnaar – gekozen uit alle categorieën - krijgt bovendien de bokaal voor Technology Playmaker of the Year 2019. De jury bestaat uit topbestuurders, politici en academici. Zij kiezen de persoon of organisatie die de verandering met de meeste impact heeft veroorzaakt. De winnaar van iedere categorie krijgt een geldbedrag van 5000 euro om zichzelf verder te ontwikkelen en de hoofdprijs bedraagt nog eens 10.000 euro.

Vorig jaar organiseerde Booking.com de wedstrijd voor het eerst en waren de sterkste ‘women in tech’ afkomstig uit 11 verschillende Europese landen. Toen ging Hadeel Ayoub met de hoofdprijs naar huis. Hadeel is designer, programmeur en onderzoeker op het gebied van mens-computerinteractie en hulpmiddelen voor mensen met een beperking, en werd onderscheiden vanwege haar introductie van BrightSign, een start-up voor wearables die innovatieve oplossingen brengt waarmee mensen met spraakstoornissen gemakkelijker kunnen communiceren. Dit jaar zit zij in de jury. “Ik geloof echt in de kracht om vrouwen samen te brengen om te netwerken en met elkaar te proberen om de technologiesector diverser en gender-inclusiever te maken. Ik kijk er erg naar uit om dit jaar als jurylid de verhalen van de genomineerden te horen en te vernemen welke geweldige dingen vrouwen doen met technologie over de hele wereld.”

Gillian Tans, CEO van Booking.com noemde de reacties binnen de Europese technologiesector op het evenement overweldigend. “Daardoor ben ik vandaag nog optimistischer over de rol die vrouwen zullen blijven spelen in het stimuleren van technologische innovatie, en in ons gemeenschappelijk vermogen om een meer op diversiteit en gendergelijkheid gerichte toekomst te verzekeren binnen ons vakgebied.”

De inschrijvingen voor de Technology Playmaker Awards 2019 zijn vanaf nu geopend en er kan worden deelgenomen vanuit alle landen van de wereld. De inschrijvingsperiode eindigt op 22 december.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.