Bonden praten met HP over cao EDS

4 september 2009

Vakbondsleden werkzaam voor EDS zijn verbolgen over het plan van de HP-directie in Nederland om de cao van EDS niet te verlengen. Ze protesteerden gisteren tegen de teloorgang van de cao door zwart gekleed te verschijnen op een barbecue die de integratie tussen HP en EDS moet bevorderen. Is er nog hoop voor de cao van EDS?

De bedrijfscao van EDS is per 1 december 2008 van rechtswege geëindigd”, zegt Herbert Wormgoor, woordvoerder van HP Nederland. “EDS volgt nu samen met HP de ICK-cao. Aanvullende arbeidsvoorwaarden worden afgesproken met de ondernemingsraad. De OR van EDS heeft zich aan het arbeidsvoorwaardenconvenant tussen HP-bestuur en de OR van HP geconfirmeerd.”

Het officiële standpunt van HP inzake de cao van EDS laat weinig ruimte voor hoop op een voortbestaan van die cao. Toch hebben de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie vandaag (vrijdag 4 september) een extra overleg over de cao van EDS. Doel van de vakbonden is de directie van EDS ervan te overtuigen dat ze zich tegenover de directie van HP sterk moet maken voor het behoud van de cao van EDS.

Maar de vakbondsbestuurders zelf hebben er een hard hoofd in. Steffe Bak, bestuurder van CNV Dienstenbond, heeft grote twijfels. “Als ik naar de houding van de directie van HP kijk, zie ik dat het moeilijk word. Het is ons als vakbonden de afgelopen maanden niet gelukt om met HP over dit onderwerp te praten. Onze leden hechten aan zekerheid over de ontwikkeling van hun arbeidsvoorwaarden via de cao, temeer omdat er een gure wind in het bedrijf is gaan waaien.”

CNV-leden begrijpen volgens Bak niet waarom er zoveel kosten bespaard en zoveel mensen ontslagen moeten worden, terwijl het helemaal zo slecht niet gaat. “Er is geen bedrijfseconomische noodzaak. HP wil zijn aandeelhouders blij maken. Kostenreductie lijkt een doel op zich geworden, door mensen aan de kant te zetten. En de werkdruk loopt daardoor alleen maar op.”

Van de directie van EDS Nederland ‘hoeft de cao niet meer’, zegt Wouter van Lith de Jeude, bestuurder van De Unie. “Omdat HP de ICK-cao volgt. Maar het is idioot dat een grote speler als HP/EDS geen eigen cao heeft.” De ICK-cao, afgesloten tussen de Werkgeversvereniging van ICT~Office en de vakorganisaties, is bedoeld voor bedrijven die zich bezig houden met hardware-activiteiten rond de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologie. Grote delen van de HP/EDS populatie vallen in feite buiten de werkingssfeer van de ICK-cao.

Volgens Van Lith de Jeude zeggen zijn leden dat er een slechte sfeer hangt in het bedrijf. “Het lijkt alleen nog om getallen te draaien. EDS’ers proberen goed werk te leveren aan de klant, maar voelen zich daarin niet gesteund door hun directie. Er worden mensen ontslagen terwijl het werk door steeds minder mensen moet worden gedaan.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!