Loopbaan

Carriere
programmeren, kinderen

Bomberbot en DigiPippi wijzen scholieren de weg

Digitale vaardigheden horen thuis in de kern van het onderwijs

5 juli 2016

Als jongens met Lego spelen gaat het doorgaans om piraten, ruimtevaarders en robots. Als meisjes de Lego-doos opendoen komen er roze poppetjes en dergelijke naar voren. Dat meisjes ook best een Lego-robot willen bouwen om die zelf te programmeren vinden de meeste mensen nog steeds een raar idee. Het project DigiPippi wil daar verandering in brengen.

DigiPippi.dk is een gratis netwerk voor meisjes die meer willen doen met techniek. De drijvende kracht is Eva Fog, die zich steeds meer begon te verwonderen over de barrières die meisjes moeten overwinnen om iets zinvols met computers te kunnen doen. Fog: “Het is een geleidelijk proces geweest, dat meer dan 25 jaar heeft geduurd. Ik was zelf erg geïnteresseerd in computers, maar ik merkte dat de andere meisjes daar eigenlijk helemaal niets van moesten hebben. Toen internet opkwam, ben ik daar vol ingedoken – al die tijd met alleen jongens om me heen. Speciale jongens, die je het beste kunt aanduiden als nerds. Ik was een vrouwelijke nerd, zeg maar, maar dat werd niet zomaar geaccepteerd. Ik heb me echt moeten invechten in dat wereldje.”

Invechten, dat klinkt best heftig. Hoe heb je dat volgehouden?
“Gelukkig ben ik nogal koppig en ik liet niets achterwege om het mannelijke nerd-universum binnen te dringen. Met veel moeite en wisselend succes. Uiteindelijk ontmoette ik gelijkgestemde meisjes en vrouwen en werd het allemaal wat makkelijker. Ik volgde een lerarenopleiding en toen ik eenmaal voor de klas stond, merkte ik wat mijn instelling kon doen. Ik kon er prima les mee geven en de kinderen vonden het prachtig.”

Een juf voor de klas en alle kinderen aan de computer?
“Nee, zo makkelijk was het niet. De jongetjes waren dermate enthousiast, dat ze de meisjes gewoon naar de achtergrond drongen. Ik heb dat opgelost door de meisjes voortaan apart les te geven en dat was een gouden greep. Ze bloeiden op en gingen zelf dingen uitzoeken en proberen. De jongens zagen dat ook en ze gaven de meisjes meer ruimte, zodat hun dominante gedrag minder werd.”

Hoe kwam vanuit die ervaring DigiPippi tot stand?
“De laatste zet werd gegeven door het project Reach for Change, in juli dit jaar. Deelnemers aan die wedstrijd moesten iets bedenken waar kinderen hun voordeel mee konden doen. In een paar dagen had ik toen DigiPippi opgezet. Het laat meisjes al hun technische kanten naar voren brengen. Ze worden van passieve gebruikers actieve spelers op computergebied en alles wat daar bij hoort.”

Het opzetten van een netwerk kost geld. Heeft de IT-wereld daar een bijdrage aan geleverd?
“Eigenlijk helemaal niet. We hebben geld verzameld onder ouders die dit een prima initiatief vonden. We zijn overigens niet helemaal ‘from scratch’ begonnen, de basis voor het netwerk zoals we dat nu hebben is in een aantal jaren gelegd. Op 1 september is het netwerk online gekomen en nu zijn we bezig om er meer ruchtbaarheid aan te geven.”

Hoeveel deelnemers heeft het netwerk inmiddels?
“We hebben een bescheiden begin, met circa 70 leden. Daaronder 24 meisjes tussen de 7 en de 14 jaar, de rest bestaat uit vrouwelijke rolmodellen, supporters en sympathisanten. Toch zijn we al heel blij met de community die we nu hebben. We hopen dat het een goede basis is voor verdere groei.”

Waar komen de meisjes vooral op af?
“Er is niet één onderwerp, eigenlijk. De hoofdzaak is dat we de meisjes de mogelijkheid geven om actief te worden op welk gebied dan ook; niet alleen computers maar ook andere technische zaken. Meisjes hebben best aanleg voor technische onderwerpen, alleen wordt dat vaak door hun omgeving onderdrukt. Bij ons kunnen ze die aanleg verder uitbouwen, in samenwerking met andere meisjes. De hele wereld zit vol met techniek en zo veel meisjes hebben geen flauw benul hoe dat ­allemaal werkt. Die kennis moeten we ze wel geven, zodat ze later ook een technisch beroep kunnen kiezen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!