Overslaan en naar de inhoud gaan

Boekhoudsoftware mist vaak belangrijke functies

GBNED constateert een zevental veelvoorkomende lacunes. De meest opmerkelijke is wellicht, dat zo'n 60 procent van de pakketten de Werkkostenregeling (WKR) nog niet ondersteunt. Het gebruik van de werkkostenregeling, die zowel de salarisadministratie als boekhouding als bron heeft, wordt in 2015 verplicht. Ondersteuning daarvan in het boekhoudpakket is dus zeker een punt om rekening mee te houden, stelt GBNED.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Veel leveranciers laten ook steken vallen bij het ondersteunen van standaarden en functionaliteiten die het leven veraangenamen door elektronische communicatie met bijvoorbeeld Belastingdienst en Kamers van Koophandel mogelijk te maken. Zo’n 70 procent van de boekhoudsoftware ondersteunt bijvoorbeeld de ‘eXtensible Business Reporting Language’ (XBRL) slechts in zeer beperkte mate.

XBRL wordt in Nederland onder de naam SBR (Standard Business Reporting) onder meer ingezet voor elektronische aangiftes aan de Belastingdienst (IB, VpB en BTW) en het elektronisch publiceren van jaarrekening bij de Kamer van Koophandel, als het pakket de standaard geïmplementeerd heeft. Een kwart van de boekhoudpakketten voor middelgrote bedrijven biedt niet eens elektronische BTW-aangifte en ICP-opgave, waardoor bedrijven dat handmatig moeten doen of via een apart aan te schaffen pakket.

Niet up-to-date

Opmerkelijk is ook dat veel leveranciers achterlopen bij het up-to-date houden van het XML Auditfile Financieel (XAF), dat is bedoeld om zo efficiënt mogelijk gegevens uit te wisselen. Bijvoorbeeld vanuit boekhoudsoftware naar rapportagesoftware bij de accountant om een jaarrekening samen te stellen. De XAF is ook ingezet door de Belastingdienst om, deels, geautomatiseerd een boekhouding te controleren. De meeste pakketten ondersteunen deze functionaliteit wel, maar 45 procent heeft de laatste versie van XAF nog niet geïmplementeerd, hoewel deze versie 3.1 al weer enkele jaren de standaard is.

Niet echt handig

Andere constateringen van GBNED zijn dat 30 procent van de pakketten niet beschikt over een consolidatiefunctie, hoewel middelgrote bedrijven meer dan eens een holdingstructuur kennen. 50 procent van de pakketten biedt geen administratie van verplichtingen - zoals huurovereenkomsten en leasecontracten - terwijl die verplichtingen mede bepalend kunnen zijn voor toekomstige kasstromen. Een verplichtingenregistratie als onderdeel van de boekhouding is dan wel zo efficiënt, stelt GBNED. Vreemde valutaregistratie ontbreekt bij ruim 10 procent van de pakketten. Voor bedrijven die zaken doen buiten de eurozone niet bepaald handig.

Meer details over de verschillende pakketten die GBNED heeft geïnventariseerd zijn te vinden in de gratis te downloaden Gids boekhoudsoftware 2014.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in