Management

Software-ontwikkeling
Google

Boek 'De Google Formule' beschrijft een ongemakkelijke toekomst

'Dit is het moment voor kritische vragen'.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Roman Boed
15 februari 2023

In 2023 bestaat Google 25 jaar. Reden voor journalist en zoekmarketingspecialist Bob Hardus om in de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf te duiken. Zijn vandaag verschenen boek 'De Google formule' poogt een antwoord te geven op de vraag hoe Google kon uitgroeien tot een machtige wereldspeler, waarmee ook de Nederlandse overheid steeds nauwer verbonden raakt.

Google is verreweg de grootste zoekmachine ter wereld. Google Maps is het meest gebruikte kaartensysteem, Android is de marktleider voor mobiele besturingssystemen en YouTube is dat voor online video’s. De strijd over generatieve AI-toepassingen moet nog losbarsten, maar het staat vast dat Google ook daarin goede kaarten in handen heeft, want er zijn weinig bedrijven die over meer data beschikken dan Google. Al met al genoeg redenen om kritisch te zijn wanneer de Nederlandse overheid in de publieke cloudstrategie een opening biedt voor Google, vindt auteur Bob Hardus. Dat overheden binnenkort mogen gebruikmaken van de opslagcapaciteit en de Workspace-producten van Google, stelt hem niet gerust.

Zolang de overheid nog werkt met Microsoft en data opslaat op eigen servers, is er nog gelegenheid om Google kritische vragen te stellen, schrijf je. Waarover?

De overheid heeft in 2021 een DPIA laten doen, waaruit tien veiligheidsrisico's naar voren kwamen. Zo was onvoldoende beschreven wat er met de persoonlijke data uit accounts gebeurt en was er te weinig transparantie over data in ruime zin. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt met Google, maar we weten niet wat die afspraken inhouden. Als ik samen met journalist Maurits Martijn vraag wat Google concreet van plan is om de risico’s af te dekken, krijg ik een witgelakt document toegestuurd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!