Overslaan en naar de inhoud gaan

'Boeing 733 MAX in juli weer de lucht in'

Boeing verwacht dat zijn toestellen van het type 737 MAX in juli weer mogen vliegen. Dat heeft de vliegtuigmaker laten weten aan een van de grootste afnemers van het toestel, de Indiase luchtvaartmaatschappij SpiceJet, zegt de financieel topman van dat bedrijf.
Boeing-vliegtuig
© Boeing
Boeing

De 737 MAX staat wereldwijd aan de grond nadat in zich korte tijd twee dodelijk crashes hadden voorgedaan met het toestel.

Eerder dan verwacht

Een terugkeer in juli zou eerder zijn dan waar luchtvaartautoriteiten en vliegmaatschappijen momenteel op rekenen. De toezichthouder in Indonesië, waar een van de crashes plaatshad, wil de 737 MAX zelfs tot volgend jaar aan de grond houden.

Na de twee vliegtuigongelukken in Indonesië en Ethiopië zijn vragen gerezen over de veiligheid van de 737 MAX. Mogelijk heeft bij beide crashes een haperend veiligheidssysteem een rol gespeeld. Het gaat om het systeem dat de neus van het vliegtuig naar beneden drukt als de stijgingshoek te steil is.

Luchtvaart begint maatregel te voelen

Overigens liet directeur-generaal Alexandre de Juniac van branchevereniging IATA vandaag weten dat de wereldwijde luchtvaart de gevolgen van het aan de grond houden van de Boeing 737 MAX begint te voelen. Hij verwacht dat het langer gaat duren dan juli voordat de 737 MAX weer kan vliegen.

De vereniging van luchtvaartmaatschappijen bereidt een bijeenkomst voor tussen luchtvaartautoriteiten, Boeing en luchtvaartmaatschappijen. Daar moet de stand van zaken worden besproken en de terugkeer van het toestel worden voorbereid. "We verwachten niet dat de 737 MAX eerder dan over tien tot twaalf weken weer kan vliegen. Maar wij gaan daar niet over", aldus De Juniac.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in