Beheer

Security
spioneren vergrootglas

BND levert VS elke maand 1,3 miljard metadata

© Pixabay
13 mei 2015
De Duitse inlichtingendienst BND levert zijn Amerikaanse evenknie NSA maandelijks tot 1,3 miljard metadata van onder meer telefoongesprekken en mailverkeer. Niemand in Duitsland vergewist zich er van wat de Amerikanen vervolgens doen met deze gigantische informatiestroom.

 De hoeveelheid geleverde data is vele malen groter dan tot nog toe bekend was, schrijft de Duitse krant Die Zeit.

Het dagblad heeft inzage gehad in BND-papieren waaruit de aantallen zouden stammen. NSA-klokkenluider Edward Snowden onthulde eerder al dat de BND maandelijks ongeveer 500 miljoen metadata doorspeelde aan de NSA, maar dat aantal had alleen betrekking op de maand december 2012.

Dagelijks verzamelt en slaat de BND circa 220 miljoen metadata op, meldde Die Zeit al in februari. Niet alles daarvan gaat naar de Amerikanen. Gegevens van Duitsers worden eruit gefilterd.

De digitale sporen van telefoongesprekken, mailverkeer en internetzoekgedrag van personen zijn voor de inlichtingendiensten van onschatbare waarde. "We doden mensen op basis van metadata'', stelde voormalig CIA en NSA-baas Michael Hayden ooit.

De BND raakte eerder dit jaar ook al in opspraak omdat het de NSA hielp met het bespioneren van bijvoorbeeld functionarissen van de Franse regering en van de Europese Unie. Mensen, overheidsinstanties en bedrijven werden daarbij afgeluisterd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.