Innovatie & Strategie

Netwerken
Bluetooth

Bluetooth krijgt een grote oppepper

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft Bluetooth aangepast voor IoT-toepassingen.

19 juli 2017

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft Bluetooth aangepast voor IoT-toepassingen.

De Bluetooth Mesh specificaties moeten het makkelijker maken Bluetooth-apparatuur onderlinge netwerken op te laten zetten.

De Special Interest Group (SIG) verwacht dat Bluetooth met de aanpassingen veel beter geschikt is voor toepassingen in 'slimme' huizen. In reguliere draadloze netwerken maken apparaten een één op één verbinding met een accesspoint. Door het mogelijk te maken dat apparatuur onderling data uitwisselt, ontstaan dynamischer en stabielere netwerken die veel minder last hebben van een slechte verbinding. Wanneer de eerste poging tot contact maken mislukt zoekt het zendende apparaat een ander ontvangend apparaat. Zo springt het signaal van apparaat naar apparaat tot het zijn eindbestemming bereikt.

Het voordeel van mesh netwerken is dat het in stand houden van een netwerk veel minder energie kost omdat de afstanden veel kleiner zijn. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld sensoren die hun energie halen uit een batterij.

Om gebruik te maken van de Bluetooth Mesh is het niet noodzakelijk nieuwe hardware aan te schaffen. Apparatuur voorzien van Bluetooth 4.0 of 5.0 kan met een upgrade voorzien worden van de mesh-eigenschappen.

Bluetooth strijdt met wifi en Zigbee om de hegemonie als belangrijkste IoT-standaard.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.