Innovatie & Strategie

Blockchain
Blockchain energie

Blockchain zet energiemarkt op zijn kop

Hoe de inzet van blockchaintechnologie consumentengedrag kan veranderen.

© Shutterstock
29 maart 2018

Steeds vaker wordt blockchaintechnologie binnen sectoren ingezet om het maken van afspraken tussen particulieren te ondersteunen [1]. Voor peer-to-peer handel in de energiemarkt biedt de blockchain interessante mogelijkheden. In dit artikel gaan we in op de vraag of de blockchain effectief kan worden ingezet om consumentengedrag in de energiemarkt te beïnvloeden.

Wat zijn de mogelijkheden voor de energiemarkt? Die zijn er bijvoorbeeld op het gebied van oplaadpunten; met een groeiend aantal elektrische voertuigen neemt ook de vraag naar oplaadpunten toe. Het aanbod van oplaadpunten ligt momenteel beneden de vraag. Share&Charge is een coöperatief project tussen energiebedrijf RWE en blockchainbedrijf Slock.it. Zij spelen in op de behoeften met een peer-to-peer oplaadsysteem [2].

Share&Charge maakt gebruik van een mobiele applicatie en een plug die ingestoken kan worden in een alledaags stopcontact. Wanneer een auto aan het opladen is via de plug, stuurt de plug gegevens naar de mobiele applicatie. Vervolgens registreert de mobiele applicatie de transactiegegevens op de blockchain. Op 1 februari 2018 telde de app al meer dan 1.200 geregistreerde oplaadpunten. De blockchaintechnologie garandeert de betrouwbaarheid en transparantie van de data en maakt het mogelijk dat consumenten zonder tussenkomst van derde partijen elektriciteit kunnen verhandelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!