Innovatie & Strategie

Blockchain
MareNostrum 4

Blockchain profiteert van lessen van supercomputer

Blockchain kan veel efficiënter werken.

MareNostrum 4 supercomputer in Barcelona © Shutterstock Avro
5 augustus 2021

Blockchain kan veel efficiënter werken.

Het energieverbruik van blockchains kan omlaag, terwijl tegelijkertijd de verwerkingssnelheid en de stabiliteit omhoog gaan. Het geheim zit in een aanpak die bij supercomputers heel gebruikelijk is.

De crux van de oplossing zit in de parallelle verwerking van de berekeningen. Daarvoor moet het blockchainnetwerk in kleine stukjes worden opgedeeld in zogeheten chards. Daardoor kan de snelheid van verwerking een factor 1000 worden opgeschaald en daalt het energieverbruik met een factor 500.

De verbeteringen aan de blockchaintechnologie zijn broodnodig wil deze echt een rol van betekenis gaan spelen in de maatschappij. Het energieverbruik is onverantwoord hoog en de snelheid waarmee transacties kunnen worden verwerkt is veel te laag. Het duidelijkst komt dat nu naar voren bij een populaire toepassing van de blockchain: de cryptomunten.

Creditcardmaatschappijen kunnen nu 50.000 transacties per seconde verwerken, terwijl Ethereum er maximaal 15 tot 20 per seconde kan doen en Bitcoin 7 tot 10, legt Leonardo Bautista - onderzoeker van het Barcelona Supercomputing Center (BSC) - uit in een artikel op ZDNet. Bovendien kost het minen van Bitcoins ongeveer 110 Terawattuur per jaar, vergelijkbaar met het gehele energieverbruik van een land als Zweden of Argentinië.

Supercomputer helpt

Bautista werkt al sinds 2018 aan de problemen rond blockchain samen met de Ethereum Foundation. Hij kan daarbij gebruik maken van de Marenostrum supercomputer die staat opgesteld in een kapel van het instituut voor supercomputing. Ook bij de supercomputer speelt het probleem van de hoge energiekosten. Verschillende strategieën om dat verbruik naar beneden te krijgen, zijn al succesvol gebleken, zoals het inzetten van massaal parallelle verwerking. Maar ook de inzet van energiezuinige processoren die uit de smartphone-industrie komen, is veelbelovend en kan wellicht ook de problemen van de blockchaintechnologie helpen oplossen.

Het team van Bautista heeft ook gewerkt aan een bot genaamd de Kumo Crawler, die het Ethereum peer-to-peer-netwerk afzoekt op het voorkomen van problemen en kwaadaardig gedrag. Beide vernieuwingen komen in Ethereum 2.0, de nieuwe standaard die naar verwachting in 2022 zijn opwachting maakt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.