Innovatie & Strategie

Blockchain
Blockchain

Blockchain groot vraagteken voor Nederlandse bedrijven

Meer dan driekwart van de bedrijven wil blockchain maar weet niet hoe.

6 april 2018

Meer dan driekwart van de bedrijven wil blockchain maar weet niet hoe.

Nog geen 5 procent van de Nederlandse bedrijven is op dit moment daadwerkelijk aan de slag met blockchain.

Blockchain bevindt zich duidelijk in de hypefase. Ruim driekwart (76,6 procent) van de Nederlandse bedrijven verwacht in de toekomst blockchaintechnologie te gaan toepassen. De helft van deze bedrijven heeft echter nog helemaal geen tijd besteedt aan de vraag wat het fenomeen kan betekenen voor de bedrijfsactiviteiten.

Deze cijfers komen van een onderzoek dat IT-dienstverlener Avenade door PanelWizard liet uitvoeren onder 574 Nederlandse bedrijven. De helft van de respondenten (46,6 procent) geeft aan zelf weinig kennis te hebben van de blockchaintehnologie. In veel gevallen wordt blockchain dan ook voornamelijk geassocieerd met bitcoins, en is maar vaag bekend dat blockchain een veel breder toepassingsgebied heeft, zoals veilige dataopslag of smart contracts. Juist in dergelijke toepassingen zitten de meeste zakelijke voordelen.

Het gebrek aan kennis over blockchain blijkt onder meer ook uit de te verwachten investeringen. Van bedrijven die nog niet met blockchain aan de slag zijn gegaan, ziet 28,8 procent hoge kosten als een belangrijke belemmering. Bij bedrijven die al experimenteren of werken met blockchain ligt dat percentage op slechts 7,1 procent.

Samenwerking is belangrijk

De ondervraagde bedrijven zijn wel geïnteresseerd in samenwerking met andere bedrijven om blockchaintechnologie te gebruiken. Zelfs 35 procent van de respondenten ziet het belang van samenwerking met concurrenten op dit gebied. 

38,8 procent ziet een belangrijke rol voor de overheid bij de ontwikkeling en toepassing van de technologie. Bij bedrijven die al met blockchain werken, ligt dat percentage overigens veel lager. Van hen vindt een kwart dat de overheid een taak heeft hierin.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.