Innovatie & Strategie

Wetenschap
blockchain

Blockchain gebruiken om de waarheid op waarde te schatten?

Journalistiek proces is vergelijkbaar met mining.

© Shutterstock Venomous Vector
1 oktober 2021

Wie even de moeite neemt een blik te werpen op websites als die van het Red Pill Journal / De Waarheidskrant, zal beamen dat het niet overdreven is te denken dat we ons midden in een waarheidscrisis bevinden. Technieken als blockchain zouden hier volgens Jan Broeren op termijn een oplossing voor kunnen bieden.

We hebben toegang tot steeds meer informatie en nemen ook steeds meer informatie tot ons, terwijl tegelijkertijd ons vertrouwen in de kwaliteit van diezelfde informatie sterk is gedaald (en dat is in veel gevallen terecht). Deze situatie is de ideale voedingsbodem voor fenomenen als nepnieuws, samenzweringstheorieën en echokamers. Dat is ronduit zorgelijk. Dat we ons in die epistemische crisis bevinden en ons vooralsnog staande lijken te houden, is één ding. Maar hoe deze crisis zich in de toekomst zal ontwikkelen en of de gevolgen hanteerbaar zullen blijven, is een tweede. Wie de eerder genoemde websites bezoekt, of het nieuws uit de VS volgt over hoe links en rechts daar geheel eigen, elkaar uitsluitende maar toch verrassend robuuste versies van de werkelijkheid hebben kunnen construeren, realiseert zich dat we de oorzaken moeten analyseren en met oplossingen moeten proberen te komen.

Sommige technische benaderingen zijn wel geschikt zijn om het vertrouwen in informatie terug te krijgen, en andere niet (of maar ten dele). Daarvoor moeten we echter eerst even kijken naar wat nepnieuws precies is, waar het vandaan komt en hoe de techniek überhaupt een rol heeft gespeeld in het ontstaan ervan.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!