Innovatie & Strategie

Blockchain
blockchain

Blockchain als vierde technologische revolutie

De hype is al lang voorbij maar de ontwikkelingen gaan hard door

© Shutterstock phive
29 oktober 2021

Korte tijd was blockchain een wereldwijde hype. Dat lijkt al weer een paar jaar voorbij, maar blockchain is niet verdwenen. Inmiddels wordt de technologie al veel toegepast en de ontwikkelingen gaan in een behoorlijk tempo door. Volgens Jan Veuger kan blockchain aangemerkt worden als de vierde technische revolutie.

Blockchain is een sociale, politieke en een economische revolutie en komt voort uit Libertair Anarchisme, Crypto-Anarchisme en Cypherpunk. Dit laatste is een filosofie die de bescherming nastreeft van privacy en politieke vrijheid door gebruik te maken van cryptografie. Daar waar het bij internet gaat over informatieoverdracht gaat het bij blockchain over waardeoverdracht en is het daarmee te duiden als de vierde technische revolutie.          

Uitdagingen

Eén van de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan, is het doorgronden van de mogelijkheden en de impact van blockchain, en hoe dit ons leven kan veranderen (European Parliamentry Research Services 2017). Onderzoek naar inzet van blockchain is dan ook van groot belang. De geschiedenis heeft geleerd dat nieuwe technologie tot revolutionaire businessmodellen (Morkunas, Paschen and Boon 2019) kan leiden, met invloed op financiën, economie en management (Veuger en Lubbers 2019, Van Duuren en de Pous 2019). Een vraag is hoe blockchain zich ontwikkelt. Het antwoord is: behoorlijk snel. Vele toepassingen in de financiële wereld, supply chain, ticketindustrie, zorg en vastgoed zijn er bijvoorbeeld al zonder dat mensen zich realiseren dat zij blockchain gebruiken.

Stephen Hawking schreef in zijn laatste boek ‘Brief answers to the big questions’  treffend over hoe we de toekomst vorm kunnen geven met ‘In the same way that the internet, our mobile phones, medical imaging, satellite navigation and social network would have been incomprehensible to the society of only a few generations ago, our future world is beginning to conceive. Information on its own will not take us there, but intelligent and creative use will.’ (Hawking 2018: 207). 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!