Overslaan en naar de inhoud gaan

'Blijf alert op dreiging Chinese techbedrijven'

Jeremy Fleming, het hoofd van de GCHQ heeft vandaag de noodzaak van bewustwording rondom de kansen en bedreigingen van Chinese technologie benadrukt. Dat deed de baas van de Government Communication Headquarters (GCHQ) in een speech in Singapore tijdens een conferentie van het Internationale Instituut voor Strategische Studies, het IISS.
© GCHQ
GCHQ

Fleming noemde Groot-Brittannië in zijn speech een "wereldwijde cybermacht" met het potentieel om leiderschap te bieden in het ethische debat rond technologische oorlogsvoering. De GCHQ is verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging van overheidscommunicatie en signals intelligence (SIGINT). 

De baas van de GCHQ zei onder andere dat de eindeloze motivatie van Chinese bedrijven om betrokken te zijn bij westerse telecomnetwerken zorgt voor een enorm complexe technologische uitdaging. Volgens de frontman draait het echter allemaal om bewustwording van de risico's, kansen en gevolgen van een keuze voor een Chinese techleverancier voor het 5G-netwerk. “We moeten de kansen en bedreigingen van het Chinese technologische aanbod begrijpen. Dus begrijpen wat het wereldwijde karakter is van de supply-chains en de dienstverlening, ongeacht de vlag van de leverancier, en een helder beeld krijgen van de implicaties van China’s technologische wervingsstrategie in het Westen." 

Complexe strategische uitdaging

Tegelijkertijd benadrukte de frontman van de GCHQ dat zijn inlichtingendienst volgens hem een 'een nieuwe vorm van veiligheid voor het cybertijdperk zou moeten pionieren', zo schrijft The Guardian. Ook moet zijn dienst de overheid helpen met besluitvorming rondom leveranciers, zo zei Fleming. "We moeten onze regeringen helpen besluiten welke delen van deze uitbreiding kunnen worden omarmd, welke delen risicobeheer nodig hebben en welke een soevereine of geallieerde oplossing nodig hebben. Het is een enorm complexe strategische uitdaging die de komende decennia zal beslaan, waarschijnlijk zelfs ons ​​hele professionele leven. Hoe we ermee omgaan, is van cruciaal belang voor welvaart en veiligheid, en gaat veel verder dan alleen de 5G-contracten." 

'Risico te overzien'

Met de uitspraken van Fleming zijn een nieuwe episode in de ontwikkelingen rondom een eventuele Huawei-implementatie in het Britse te bouwen 5G-netwerk. Vorige week druppelden geluiden naar buiten dat de Britse inlichtingendiensten de risico's van een dergelijke implementatie van de hardware van de Chinese techfabrikant bestempelden als 'te overzien'. Een complete ban, waar bondgenoot Amerika nadrukkelijk op stuurde, zou volgens de Britse inlichtingendiensten onnodig zijn.

De GCHQ-frontman sloot zich in zijn speech aan bij deze geluiden door te stellen dat het Verenigd Koninkrijk nog geen beslissing heeft genomen over de regels voor de supply-chain van 5G-beveiliging.

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in