‘BizTalk is net lego: het verveelt nooit’

3 september 2010

Gijsbert ‘Gijs’ in ’t Veld en Steef-Jan Wiggers van motion10 uit Capelle aan den IJssel. De derde is Randal van Splunteren, die werkt bij Aviva Solutions. Zij behoren tot een select gezelschap: slechts veertig BizTalk-professionals ter wereld mogen deze titel voeren.

“Het is een hele eer om tot dit clubje toe te mogen treden. En het is extra bijzonder dat er twee bij hetzelfde bedrijf zitten”, vertelt Steef-Jan Wiggers, die de MVP-award in april van dit jaar voor het eerst kreeg uitgereikt. Zijn baas Gijsbert in ’t Veld (CTO en een van de oprichters van motion10) ontving de award voor het eerst als BizTalk-specialist in Nederland en dit jaar kreeg hij de onderscheiding voor het vijfde jaar op rij. “De titel prolongeren is niet vanzelfsprekend. Je moet ieder jaar weer bewijzen dat je het waard bent. Ik ken verschillende mensen die zich niet langer zo mogen noemen. Dat kan zijn omdat je onvoldoende hebt bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de technologie, of te weinig zichtbaar bent geweest, maar er zijn er ook die de titel zijn kwijtgeraakt omdat ze zich niet gehouden hebben aan de regels of omdat ze bij Microsoft zelf in dienst zijn getreden.”

Dat laatste gebeurt volgens In ’t Veld niet zelden. “MVP’s zijn gewild. Het zijn getalenteerde, gemotiveerde mensen die weten waar ze over praten. De onderscheiding is zeker goed voor je carrière.” Hij word regelmatig benaderd door recruiters of hij voor ze wil werken en de titel levert ook nieuwe klanten en relaties op. “Ik word benaderd vanuit alle hoeken van de wereld, omdat ze me kennen van een artikel of lezing, of omdat ze op de MVP-site hebben gezien dat ik een van de specialisten ben op BizTalk Server-gebied in Nederland.”

Ook Wiggers wil zijn titel prolongeren. “Ik was er in eerste instantie niet bewust mee bezig, maar nu ik hem op zak heb wil ik hem niet meer kwijt. Het werkt verslavend.” Dat vergt de nodige inspanning: artikelen schrijven, presentaties geven, deelnemen aan discussies op fora, boeken reviewen, noem maar op. Wiggers: “Je moet je op verschillende fronten onderscheiden. Dat kost veel tijd en energie. Zo zat ik afgelopen zondag nog te skypen met iemand uit Pakistan om kennis te delen op het gebied van BizTalk. Gelukkig begrijpt mijn vrouw dat dit belangrijk voor me is. Ze heeft nog niet geroepen dat het afgelopen moet zijn met dat MVP-gedoe.”

In ’t Veld is al tien jaar met BizTalk bezig, maar is er naar eigen zeggen nog lang niet op uitgekeken. “Het verveelt nooit. Doordat het een integratieproduct is, heb je altijd te maken met allerlei verschillende systemen, adapters, toepassingen en partijen. Ik durf te beweren dat het het meest complexe product is van Microsoft.” Wiggers valt hem bij: “Het is net lego. Er zijn eindeloos veel combinatiemogelijkheden en geen dag is hetzelfde. Als je alleen al bedenkt wat voor gevolgen de opkomst van cloud computing heeft voor ons vakgebied”, zegt hij handenwrijvend. Hij vindt het actief verspreiden van kennis en ervaring naar collega’s intern en (internationale) vakbroeders leuk om te doen. “Het geeft inspiratie om nieuwe dingen te doen en te ontdekken op het gebied van BizTalk, SOA en integratie. Ik zie deze titel als kroon op mijn inspanning en stimulans om hiermee door te gaan.”

Motion10 is altijd op zoek naar integratie-experts. “We kunnen voornamelijk consultants met meer dan drie jaar ervaring op het gebied van BizTalk, SharePoint en SQL Server gebruiken, maar af en toe gaat er ook een junior van start, die we met een persoonlijk ontwikkelplan begeleiden”, vertelt In ’t Veld. Naar eigen zeggen heeft hij geen moeite met het vinden van specialisten. “Mensen die veel waarde hechten aan een goede combi van kennis en ervaring weten ons doorgaans prima te vinden.” Hij is vooral op zoek naar professionals die een achtergrond hebben in softwareontwikkeling maar geen keiharde programmeurs zijn. “Ze moeten kennis hebben van pakketten die moeten worden gekoppeld. Bovendien moeten ze verstand hebben van communicatieprotocollen en datamodellen en misschien nog wel het belangrijkste: hun softskills moeten goed ontwikkeld zijn. Goed kunnen communiceren is een vereiste, zeker als je ooit MVP wil worden.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!