Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna helft werkgevers treft leugens in CV aan

Van deze werkgevers heeft 54 procent de ‘liegende’ sollicitant rechtstreeks afgewezen, 37 procent overwoog nog steeds de samenwerking maar zag er uiteindelijk toch van af en 9 procent nam de sollicitant uiteindelijk wel in dienst. “Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt”, reageert Wouter Goede, managing director van CareerBuilder.nl.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de ondervraagde Nederlandse werkgevers wordt er het meest gelogen over vaardigheden (35 procent), verantwoordelijkheden bij vroegere werkgevers (23 procent), en functies en vorige werkgevers (beiden 13 procent). Maar ook over academische titels of opleidingsinstituten en de duur van dienstverbanden wordt relatief vaak gelogen (beiden 7 procent).

Exacte gegevens over hoe vaak leugens op CV’s van Nederlandse ICT’ers voorkomen, ontbreken, maar volgens Goede komt dit ook in deze branche ‘regelmatig’ voor. Een van de ondervraagde personeelsmanagers stoorde zich bijvoorbeeld het meest aan een kandidaat die op zijn CV beweerde dat hij een expert was in het opzetten van computernetwerken, terwijl in de praktijk bleek dat hij nauwelijks in staat was om een internetverbinding te configureren. Goede waarschuwt sollicitanten voor de gevolgen van onjuistheden in hun CV: “Zelfs kleine leugens zoals overdreven functieomschrijvingen of het verwisselen van datums kunnen schade toebrengen aan je reputatie als werknemer. Alles wat je tijdens het sollicitatieproces doet en zegt laat zien wie je bent en geeft werkgevers een indruk van hoe het zou zijn om met jou samen te werken.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in