Bijna helft van bedrijven heeft internet van KPN

13 september 2011
KPN neemt nog altijd een sterke positie in binnen de zakelijke internetverbindingen, ondanks de vele concurrenten.

Van de bedrijven die een zakelijke internetverbindingen afnemen, doet 48 procent dat bij KPN. Dat gebeurt rechtstreeks bij het telecombedrijf of via dochtermaatschappij XS4All. De nummer twee qua marktaandeel, Tele2 (inclusief Bbeyond) volgt op ruime afstand met een aandeel van 8 procent, op de voet gevolgd door Ziggo, met een marktaandeel van 6 procent. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van gesprekken met circa 5000 ICT-verantwoordelijke functionarissen in Nederland, bij bedrijven met meer dan 50 medewerkers.

Meer dan 300 verschillende ISP's
De markt voor zakelijke internetverbindingen wordt volgens Computer Profile gekenmerkt door een zeer groot aantal partijen. De geïnterviewden noemden in totaal ruim 300 verschillende ISP’s. De meeste daarvan kennen een aandeel dat kleiner is dan 1 procent. Het betreft hier niet alleen de eigenaren van de gebruikte verbindingen, maar ook de dienstverleners die onder eigen naam de ISP-markt betreden en daarvoor gebruikmaken van bandbreedte van partners als KPN en BBned.

Opvallend is dat KPN een sterke positie inneemt binnen zowel de grootzakelijke markt, als het MKB en het publiek segment. In het publiek domein komt wel een aantal dienstverleners naar voren die zich op een specifieke branche richten, zoals Gemnet voor de lokale overheden en Surfnet in het onderwijs.

Glasvezel of DSL?
Nederlandse bedrijven maken ongeveer evenveel gebruik van DSL-verbindingen en glasvezelaansluitingen voor internettoegang. Twee derde van de gebruikte DSL-verbindingen betreft een ADSL-aansluiting, het resterende deel betreft voornamelijk SDSL-aansluitingen en een klein deel VDSL en SHDSL. Hoe groter het bedrijf, hoe minder er gebruik wordt gemaakt van een DSL-verbindingen. Voor het gebruik van glasvezel geldt juist het omgekeerde; hoe groter het bedrijf, hoe vaker er gebruik wordt gemaakt van een glasvezelaansluiting.

Ongeveer 5 procent van de bedrijfsvestigingen maakt gebruik van leased lines. In de meeste gevallen betreft het hier multinationals en Fortune 500-organisaties. Kabelinternet wordt door circa 3 procent van de bedrijven gebruikt. Ten slotte geeft een kleine 10 procent van de ondervraagden aan meerdere en verschillende verbindingstypen in gebruik te hebben.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.