Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna helft van bedrijven heeft internet van KPN

Van de bedrijven die een zakelijke internetverbindingen afnemen, doet 48 procent dat bij KPN. Dat gebeurt rechtstreeks bij het telecombedrijf of via dochtermaatschappij XS4All. De nummer twee qua marktaandeel, Tele2 (inclusief Bbeyond) volgt op ruime afstand met een aandeel van 8 procent, op de voet gevolgd door Ziggo, met een marktaandeel van 6 procent.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van gesprekken met circa 5000 ICT-verantwoordelijke functionarissen in Nederland, bij bedrijven met meer dan 50 medewerkers.

Meer dan 300 verschillende ISP's
De markt voor zakelijke internetverbindingen wordt volgens Computer Profile gekenmerkt door een zeer groot aantal partijen. De geïnterviewden noemden in totaal ruim 300 verschillende ISP’s. De meeste daarvan kennen een aandeel dat kleiner is dan 1 procent. Het betreft hier niet alleen de eigenaren van de gebruikte verbindingen, maar ook de dienstverleners die onder eigen naam de ISP-markt betreden en daarvoor gebruikmaken van bandbreedte van partners als KPN en BBned.

Opvallend is dat KPN een sterke positie inneemt binnen zowel de grootzakelijke markt, als het MKB en het publiek segment. In het publiek domein komt wel een aantal dienstverleners naar voren die zich op een specifieke branche richten, zoals Gemnet voor de lokale overheden en Surfnet in het onderwijs.

Glasvezel of DSL?
Nederlandse bedrijven maken ongeveer evenveel gebruik van DSL-verbindingen en glasvezelaansluitingen voor internettoegang. Twee derde van de gebruikte DSL-verbindingen betreft een ADSL-aansluiting, het resterende deel betreft voornamelijk SDSL-aansluitingen en een klein deel VDSL en SHDSL. Hoe groter het bedrijf, hoe minder er gebruik wordt gemaakt van een DSL-verbindingen. Voor het gebruik van glasvezel geldt juist het omgekeerde; hoe groter het bedrijf, hoe vaker er gebruik wordt gemaakt van een glasvezelaansluiting.

Ongeveer 5 procent van de bedrijfsvestigingen maakt gebruik van leased lines. In de meeste gevallen betreft het hier multinationals en Fortune 500-organisaties. Kabelinternet wordt door circa 3 procent van de bedrijven gebruikt. Ten slotte geeft een kleine 10 procent van de ondervraagden aan meerdere en verschillende verbindingstypen in gebruik te hebben.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in