Beheer

Security

Bijna alle bedrijven slachtoffer cybercrime

24 juni 2014
Vrijwel alle bedrijven hebben op zijn minst één aanval van buitenaf te verduren gehad in de afgelopen maanden. Daarbij raakte 11 procent gevoelige data kwijt. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Kaspersky Lab onder 4000 IT-managers in 27 landen.

Wereldwijd werd 94 procent van de bedrijven aangevallen. Van de Nederlandse respondenten meldde 91 procent wel eens te zijn aangevallen. Daarbij was 14 procent gevoelige data kwijt geraakt.

Bij 57 procent van de aanvallen werd gebruik gemaakt van malware in de vorm van onder meer virussen en spyware en 45 procent van de aanvallen geschiedde met behulp van phishing. Criminele activiteiten (3%) en bedrijfsspionage (5%) waren aanmerkelijk zeldzamer.

Interne dreiging belangrijk probleem

79 procent van de Nederlandse bedrijven werd getroffen door interne dreigingen als zwakke plekken in bestaande software, verlies of diefstal van mobiele apparatuur. Fraude en medewerkers die opzettelijk informatie lekten kwamen het minst voor; respectievelijk 10 en 11 procent van de interne aanvallen vond hierin zijn oorzaak. Bij dergelijke dreigingen van binnenuit verloor 11 procent gevoelige gegevens.

Het aantal bedrijven dat te maken kreeg met gerichte virusaanvallen is gestegen van 9 procent in 2012/2013 naar 2014 in de afgelopen 12 maanden. Vooral bedrijven in de sectoren Overheid & Defensie, Telecommunicatie, Financiële Dienstverlening en Transport & Logistiek waren gewilde doelwitten.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.