Loopbaan

Carriere
meisje en jongen technologie

Bij Fox-IT, TomTom en IBM zijn kinderen voor één dag de baas

Baas van Morgen-project moet horizon van kinderen verbreden.

© CC SA-BY 2.0 - Flickr.com Fotolia_0117
21 januari 2020

Baas van Morgen-project moet horizon van kinderen verbreden.

Wat als je voor één dag de CEO of directeur van een groot (IT-)bedrijf mag zijn? Wat zou je veranderen? Honderden kinderen kunnen daar donderdag hun eigen ideeën over geven als ze de stoel van een topman of -vrouw mogen overnemen tijdens de zesde editie van het door JINC georganiseerde Baas van Morgen. Onder meer Fox-IT, Exact en IBM doen aan het project mee. 

Met Baas van Morgen hoopt JINC honderden scholieren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand te inspireren en zelfvertrouwen te geven. De kinderen mogen aanstaande donderdag een dag meelopen met CEO's en directeuren van in totaal 317 bedrijven in Nederland. Daar zitten ook IT-bedrijven bij, zoals TomTom, Simyo en Ultimum.

Terugkoppeling aan de CEO

Bij Ultimum staat donderdag Amir, een vmbo-leerling, een dag aan het roer. Hij wordt door algemeen directeur Rodrigo Soto Escamilla opgehaald met een speciale auto, waarna ze samen naar kantoor rijden. Daar krijgt hij een rondleiding en uitleg over Ultimum, en gaat hij samen met het managementteam aan de slag met een aantal van de nieuwste ontwikkelingen waar het bedrijf op dit moment mee bezig is. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe 24/7 cybersecuritydienst.

Niet alleen is dat ontzettend spannend, maar Amir ontdekt waarschijnlijk ook dat het leven van een directeur behoorlijk hectisch is. Iedereen wil iets van je en je hebt een hoop taken te vervullen. Maar Amir mag ook feedback geven aan Rodrigo. Samen met de marketing-communicatieverantwoordelijke maakt de Baas van Morgen een korte presentatie om terugkoppeling te geven aan Rodrigo. De dag wordt afgesloten met de Baas van Morgen-conferentie, waar genetwerkt kan worden met andere bazen. 

Niet iedereen heeft gelijke kansen

Baas van Morgen is een project met meerdere doelen. Kinderen hebben niet alleen een leuke en leerzame dag, maar verbreden ook hun horizon door te zien welke banen er mogelijk zijn. Bovendien krijgen ze een waardevol contact waar ze later een beroep op mogen doen.

Tegelijkertijd wil organisator JINC aandacht geven aan het feit dat een succesvolle baan niet voor iedereen is weggelegd. Kinderen die uit een wijk met een sociaaleconomische achterstand komen en met weinig rolmodellen, hebben vaak minder kans om het ver te schoppen dan leeftijdsgenootjes uit rijkere wijken. 

Ook Ultimum-CEO Rodrigo zegt dit belangrijk te vinden. "Als vader van drie kinderen heb ik een extra zwak voor organisaties/goede doelen die zich inzetten voor kinderen. JINC is er daar een van. Zij zetten zich specifiek in voor kinderen die ongeacht hun talent of intelligentie kansen mislopen. Het lijkt ons geweldig als we Amir, maar ook andere kinderen, hiermee die kansen kunnen bieden."

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.