Innovatie & Strategie

Analytics
Medicijnen

Big Data analyse toont gevaarlijke combi's medicijnen

Welke effecten medicijnen op elkaar hebben, was tot nu toe moeilijk te onderzoeken.

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  Jamie
17 oktober 2016

Big Data Analyse blijkt een enorme aanwinst voor het onderzoek naar gevaarlijk medicijnencombinaties. Vaak zijn de bijeffecten van een enkele medicijn redelijk goed in kaart gebracht. Maar de effecten van combinaties van medicijnen is meer een proces van trial and error.

Problemen die patiënten melden worden allemaal centraal geregistreerd. Maar op de onmiddellijk dodelijke combinaties na is het lastig handmatig de combinatie-effecten te destilleren uit de veelheid van rapportages en combinaties van medicijnen. Wetenschappers van het Columbia University Medical Center en het Data Science Institute grepen de ontwikkelingen in big data analyse aan om de effecten geautomatiseerd te vinden. En met succes, zo blijkt uit hun publicatie in het Journal of the American College of Cardiology. 

Al snel ontdekten zij acht combinaties van medicijnen die een verhoogde kans op hartfalen geven. Ze onderzochten het effect van een combinatie verder in het laboratorium op geïsoleerde hartcellen. Het bleek dat die in sommige patiënten de normale elektrische activiteit van de hartcellen verstoorden. Het ging in dit geval om een antibioticum (Rocephin) en Prevacid, een veelgebruikte maagzuurremmer. Van geen van beiden was enige effect op het hart bekend. 

Van miljarden gegevens naar een enkele hartcel

"Wat het meest verrassend is, is dat je van een database met miljarden datapunten uitkomt op een voorspelling dat twee moleculen samen de functies van een eiwit in een enkele hartcel kunnen veranderen", zegt Nicholas Tatonetti, assistant professor biomedische informatica aan het Columbia University Medical Center. "Dat betekent dat deze algoritmes zeer bruikbaar zijn in medisch onderzoek."

In het hoofdredactioneel commentaar van het nummer van de Journal of the American College of Cardiology waarschuwt Dan Roden, arts bij Vanderbilt University Medical Center dat de bevindingen niet voldoende zijn als advies voor artsen en patiënten om de combinatie van medicijnen niet meer te gebruiken. Hij toont zich wel enthousiast voor de big data-analyse-aanpak, maar vindt dat de resultaten eerst met klinisch onderzoek gevalideerd dienen te worden .

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Inloggen

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!