Overslaan en naar de inhoud gaan

Biden: Komende echte oorlog is het gevolg van een cyberaanval

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt oorlogstaal om een eind te maken aan de niet-aflatende reeks cyberaanvallen waarvan de Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven het slachtoffer is. De eerstvolgende cyberaanval met grote consequenties kan leiden tot een oorlog waarin echt geschoten wordt, waarschuwt hij.
Joe Biden
© Shutterstock
Shutterstock

Het bestrijden van cyberaanvallen staat erg hoog op de prioriteitenlijst van president Biden. Hij heeft zich naar verluidt daarover duidelijk uitgesproken in zijn communicatie met de Russische president Vladimir Poetin en richt zich nu in het algemeen op de grote naties en de cyberdreigingen die daarvan uitgaan. Biden uitte zijn zorgen over de toenemende mogelijkheden van ransomware-aanvallen en spionage in een speech voor het National Counterterrorism Center.

"We hebben gezien hoe cyberdreigingen, inclusief ransomware-aanvallen, in toenemende mate in staat zijn schade en verstoring van de werkelijke wereld te veroorzaken. Ik kan het niet garanderen, maar ik denk dat het waarschijnlijker is dat als we in een oorlog terechtkomen, een oorlog waarin echt geschoten wordt, dit het gevolg is van een cyberinbraak met grote consequenties. En ze nemen exponentieel toe, de mogelijkheden," aldus Biden.

Dreiging is duidelijk

Hij schetste vervolgens hoe Rusland en China allebei een ernstige bedreiging vormen voor de Verenigde Staten. Rusland omdat het zijn economie steeds verder in belang ziet afnemen ten opzichte van de rest van de wereld en geen mogelijkheden heeft om daar verandering in te brengen. En China omdat het Biden in gesprekken met zijn ambtsgenoot Xi Jinping duidelijk is geworden dat deze zich niets in de weg laat leggen om zijn ambitie om binnen twintig jaar de grootste economische en krachtigste militaire macht in de wereld te worden.

Biden deelde ook nog een sneer uit naar zijn voorganger Donald Trump door in het begin van zijn voordracht te bezweren dat gedurende zijn ambtstermijn niemand van zijn regering een poging zal doen de inschattingen van de inlichtingendiensten in twijfel te trekken of te veranderen. "Ik zal nooit een politieke zaak maken van het werk dat jullie doen. Het is te belangrijk voor ons land."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in