Management

Security
Joe Biden

Biden: Komende echte oorlog is het gevolg van een cyberaanval

Amerikaanse president heeft het gehad met staatgesteunde cyberaanvallen.

Joe Biden © Shutterstock Stratos Brilakis
29 juli 2021

Amerikaanse president heeft het gehad met staatgesteunde cyberaanvallen.

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt oorlogstaal om een eind te maken aan de niet-aflatende reeks cyberaanvallen waarvan de Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven het slachtoffer is. De eerstvolgende cyberaanval met grote consequenties kan leiden tot een oorlog waarin echt geschoten wordt, waarschuwt hij.

Het bestrijden van cyberaanvallen staat erg hoog op de prioriteitenlijst van president Biden. Hij heeft zich naar verluidt daarover duidelijk uitgesproken in zijn communicatie met de Russische president Vladimir Poetin en richt zich nu in het algemeen op de grote naties en de cyberdreigingen die daarvan uitgaan. Biden uitte zijn zorgen over de toenemende mogelijkheden van ransomware-aanvallen en spionage in een speech voor het National Counterterrorism Center.

"We hebben gezien hoe cyberdreigingen, inclusief ransomware-aanvallen, in toenemende mate in staat zijn schade en verstoring van de werkelijke wereld te veroorzaken. Ik kan het niet garanderen, maar ik denk dat het waarschijnlijker is dat als we in een oorlog terechtkomen, een oorlog waarin echt geschoten wordt, dit het gevolg is van een cyberinbraak met grote consequenties. En ze nemen exponentieel toe, de mogelijkheden," aldus Biden.

Dreiging is duidelijk

Hij schetste vervolgens hoe Rusland en China allebei een ernstige bedreiging vormen voor de Verenigde Staten. Rusland omdat het zijn economie steeds verder in belang ziet afnemen ten opzichte van de rest van de wereld en geen mogelijkheden heeft om daar verandering in te brengen. En China omdat het Biden in gesprekken met zijn ambtsgenoot Xi Jinping duidelijk is geworden dat deze zich niets in de weg laat leggen om zijn ambitie om binnen twintig jaar de grootste economische en krachtigste militaire macht in de wereld te worden.

Biden deelde ook nog een sneer uit naar zijn voorganger Donald Trump door in het begin van zijn voordracht te bezweren dat gedurende zijn ambtstermijn niemand van zijn regering een poging zal doen de inschattingen van de inlichtingendiensten in twijfel te trekken of te veranderen. "Ik zal nooit een politieke zaak maken van het werk dat jullie doen. Het is te belangrijk voor ons land."

3
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 29 augustus 2021 23:33

Dat een 'cyber-aanval' met een 'kinetisch aanval' beantwoord kan worden is al jaren internationaal status quo.
Dat Biden dat hier zo duidelijk uitspreekt is dus gewoon een politiek signaal.

wim 29 juli 2021 19:26

De beste man leest z'n emotie ook maar van een schermpje

Erwin1 29 juli 2021 13:19

Gaat ' ie GI-Joe's naar Moskou of Beijing sturen dan ? Of gewoon maar meteen nuken ? De VS kan niet zonder China, als China stopt met exporteren naar de VS staat daar binnen een maand de economie volledig stil. En dan nog maar niet te spreken over wat er met de Dollar gebeurt als China al haar financiele belangen in de VS op de straat gooit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.