Management

Security
Joe Biden

Biden creëert 'coalition of nations' tegen cyberdreigingen

President sommeert bedrijven op 'digitale deuren op slot te doen'.

Joe Biden © WhiteHouse.gov
4 oktober 2021

President sommeert bedrijven op 'digitale deuren op slot te doen'.

In een vrijdag uitgegeven verklaring waarschuwt Biden dat 'cyber threats' elk bedrijf ongeacht zijn omvang en elke gemeenschap kan treffen. Hij ziet het daarom als de taak van zijn regering een groots initiatief te nemen waar iedereen aan mee moet doen, om deze bedreigingen het hoofd te bieden.

De Amerikaanse president steekt allereerst de hand in eigen boezem. Hij wil dat de Amerikaanse federale overheid als voorbeeld gaat dienen in de strijd tegen cybercriminaliteit in plaats van achter de troepen aan te lopen, zoals tot nog toe vaak het geval is. In een 100-dagenplan dat onlangs in gang is gezet, zijn 150 nutsvoorzieningen voorzien van nieuwe cybersecuritymaatregelen waar in totaal 90 miljoen Amerikanen mee te maken hebben. Maar er komen meer organisaties met vitale infrastructuur aan de beurt.

Biden roept ook het bedrijfsleven op zijn verantwoordelijkheid serieuzer aan te pakken. Hij wil dat bedrijven actiever aan de slag gaan om het probleem te bestrijden onder meer door gegevens te versleutelen en gebruik te maken van 'two factor authentication'. Verder pleit hij ervoor dat bedrijven die software maken ook principes als security by design toepassen en de gebruikers van hun technologie beter wijzen op de risico's.

Beter internationaal overleg

Buiten de acties die op het eigen land zijn gericht, neemt Biden het initiatief voor een internationale samenwerking op het gebied van cybercrimebestrijding. Daartoe komen deze maand vertegenwoordigers van 30 landen bijeen in een digitaal overleg, waaronder die van de G7 en de NATO-lidstaten. Dat zou moeten leiden tot betere wetshandhaving, het stoppen van het illegaal gebruik van cryptocurrency en beter diplomatiek overleg over deze kwesties. De 'coalition of nations' zou het investeren in veilige 5G-technologie moeten stimuleren en het onderzoek naar de kansen die nieuwe technologieën als kwantumcomputing en kunstmatige intelligentie op dit vlak bieden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.