Loopbaan

Carriere
Boze vrouw

Bewezen: seksuele intimidatie ICT-vrouwen een probleem

ICT voor vrouwen te vaak geen fijne werkomgeving, blijkt uit onderzoek.

© Pixabay CC0 Public Domain
10 juli 2017

ICT voor vrouwen te vaak geen fijne werkomgeving, blijkt uit onderzoek.

Het is al jaren een probleem, niet alleen in Nederland: het geringe aantal vrouwen op de ICT-werkvloer. En of het nu oorzaak is of gevolg, de werkcultuur is relatief vaak ook vrouwonvriendelijk.

Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Het percentage vrouwen dat aangeeft regelmatig tot vaak seksueel ongewenste aandacht te krijgen van collega's en leidinggevenden, ligt in de ICT het hoogst. 6,8 procent van de vrouwen die werkzaam zijn in de ICT zegt daar in 2016 regelmatig tot vaak slachtoffer van te zijn geweest. Dat is twee keer zo veel als gemiddeld in Nederland, en ruim twee keer zovele als in de bouw - een sector die dus ten onrechte de naam heeft.

Bij seksueel ongewenste aandacht gaat het om een palet aan gedragingen waarvan je op je klompen wel kan aanvoelen dat dat voor de gespreksgenoot onprettig is: vragen naar het seksleven, praten tegen de borsten in plaats van in de ogen kijken, heel expliciete uitnodigingen doen, al; of niet per mail, porno kijken in het bijzijn van collega's die daar niet om gevraagd hebben en handtastelijkheden.

Tot nog toe leek seksuele intimidatie en een vrouwonvriendelijke cultuur vooral een probleem van Silicon-Valley. De val van Uber-topman Travis Kalanick ligt ongetwijfeld nog vers in het geheugen; hij moest het veld ruimen nadat de raad van bestuur eindelijk ingreep na een lange litanie van klachten over de vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur die onder zijn bewind was ontstaan. Maar Uber is zeker niet het enige bedrijf waar vrouwelijke werknemers zich niet senang voelen. Ook bij Apple hebben vrouwen zich in het verleden geroerd over de in hun ogen vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur. En eerdere onderzoeken laten zien dat het niet bij die bedrijven blijft. Een onderzoek onder 200 vrouwen met meer dan 10 jaar werkervaring in Silicon Valley liet zien dat van deze groep 60 procent wel eens te maken had gehad met ongewenste seksuele intimiteiten op het werk.

In Nederland leek de ICT juist een baken op het vlak van seksuele intimidatie. In 2007 lag het percentage vrouwen in de ICT dat regelmatig tot vaak seksueel geïntimideerd werd, nog op 2,5. Wat er in de tussentijd is veranderd, is niet helemaal duidelijk. Het aandeel vrouwen in de ICT-beroepsbevolking is niet spectaculair gestegen, dus daar zal het niet aan liggen. Allicht had dat de problemen ook eerder verminderd dan verergerd. Wendela Hooftman en Seth van den Bossche, die de Nationale Arbeids Enquête ontwikkelden, zien een duidelijk verband tussen een laag aandeel vrouwen in bepaalde sectoren van de economie en het voorkomen van seksuele intimidatie. Ook het relatief grote aantal jonge, ongetrouwde mannen speelt volgens de onderzoekers een rol.

Negatieve impact

De impact van dit soort ongewenste aandacht is niet gering. Seksuele intimidatie verdubbelt de kans dat een vrouwelijke ICT'er te maken krijgt met een burn-out. Dit soort praktijken draagt natuurlijk ook niet bij aan de arbeidsvreugde onder vrouwen in de ICT. 85 procent van de vrouwen die ermee te maken krijgt, denkt aan opstappen; het gemiddelde voor personen die aan een verandering van baan denken, ligt onder vrouwen op twee derde.

Los van de vervelende gevolgen op individueel niveau is het ook een probleem voor de sector als geheel. Het negatieve gedrag waarvan zoveel vrouwen slachtoffer blijken te worden, maakt de branche er voor ruim de helft van de wereldbevolking niet aantrekkelijker op als carrièrepad. Waar de ICT'ers momenteel niet aan te slepen zijn, en dat is niet voor het eerst in de geschiedenis, een onwenselijke situatie.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
4
Reacties
Anoniem 23 augustus 2017 15:36

Ik ga nog steeds met veel plezier naar mijn werk, gaat prima, die samenwerking met mijn inderdaad hoofdzakelijk mannelijke collega's. En ik ken genoeg mede vrouwelijke vakgenoten bij andere werkgevers d.m.v. Bijgewoonde seminars en workshops (landelijk) die het ook prima naar de zin hebben. Wie hebben ze allemaal gevraagd dan en hoe. Of laten ze de positieve reacties links liggen...

Naam 18 juli 2017 12:36

Interessant dat je de schrijven aanvalt op het gebrek aan bronnen, maar vervolgens wel een zeer zware stelling maakt (geen neutraal onderzoek) zonder enige vorm van bronvermelding..

Pol 15 juli 2017 13:59

Sluit mij volledig aan bij reactie van Linkse Hobbies. En WEER alleen Apple dat vernoemd wordt.
Al gehoord van HP? Dell? IBM....in bijna elk artikel moet Apple het ontgelden, ongelooflijk!

Linkse Hobbies 11 juli 2017 10:00

Wat een onzin dit! Waar is het onderzoek terug te vinden? Jullie herhalen alleen maar wat er in het AD staat en ook daar geen bron vermelding naar dat onderzoek. Onderzoek is verricht door 2 Gender studenten die GEEN neutraal onderzoek hebben verricht!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.