Beheer

Security
fietsen

Beveiligers hacken slimme fietsverkeerslichten

Slim stoplicht herkent namaak-fietser niet

© CC BY SA 2.0 - Flickr.com FaceMePLS
6 augustus 2020

Slim stoplicht herkent namaak-fietser niet

Onderzoekers van de Nederlandse beveiliger Zolder konden diverse slimme stoplichten zo manipuleren dat die op groen sprongen, terwijl er geen fietsers in de buurt waren.

De Nederlandse onderzoekers deden verslag van hun onderzoek tijdens de – virtuele - securityconferentie Def Con. Nederland heeft inmiddels ruim 550 slimme stoplichten geïnstalleerd. In totaal telt Nederland 5500 verkeerslichten voor fietsers. Vooralsnog worden op rond de 1200 kruispunten slimme stoplichten om het verkeer beter te regelen. Een deel daarvan kan dus gemanipuleerd worden.

De verkeerslichten werken met behulp van apps die fietsers kunnen installeren. Daarmee kunnen de verkeerslichten zien of er fietsers aankomen en het licht eventueel alvast of in elk geval sneller op groen zetten. Volgens onderzoekers Wesley Neelen en Rick van Duijn van Zolder wordt bij de onderzochte verkeerslichten de identiteit van de fietsers met apps echter niet gecontroleerd. Dat maakte het voor de onderzoekers mogelijk zich voor te doen als fietser terwijl zij niet in de buurt waren. Neelen en Van Duijn konden de pakketjes die de app naar de verkeerslichten sturen probleemloos manipuleren. 

Zo konden zij naar eigen zeggen onbeperkt niet bestaande fietsen sturen richting een verkeerslicht. De onderzoekers gaan er van uit dat dit mogelijk is met zeker honderd van de slimme verkeerslichten.

Geruststellend is dat het niet mogelijk was de virtuele fietsen te veranderen in vrachtwagens of ambulances.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Kees Noorlander 06 augustus 2020 13:13

Zo slim zijn die stoplichten dus niet. Helaas wordt alles erg snel met internet verbonden. Maar vooral in het verkeer is dat onverstandig.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.