‘Betere stimulering zorg op afstand nodig’

16 mei 2008
In veel EU-lidstaten worden flinke stappen gezet om via landelijke en regionale infrastructuren uitwisseling van medische gegevens mogelijk te maken. Ook worden steeds vaker afspraken gemaakt over de inzage en uitwisseling hiervan. Hoewel de voorzieningen beschikbaar komen, is een krachtiger stimuleringsbeleid nodig om ze ook in gebruik te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van de European Health Telematics Association (EHTEL) naar het zorg-op-afstand-beleid van ruim 25 Europese landen.
Uit een ander EU-onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd, blijkt verder dat Nederlandse huisartsen vooroplopen als het gaat om de toepassing van ICT in de zorg. Ze maken vaker gebruik van pc’s en schrijven vaker elektronisch voor dan hun collega’s in andere Europese landen. In Nederland maakt 98,5 procent van de huisartsen gebruik van een computer, terwijl het Europees gemiddelde op 87 procent blijft steken. Opvallend veel Nederlandse huisartsenpraktijken zijn aangesloten op een breedbandnetwerk: ruim 80 procent, tegen 48 procent gemiddeld. Elektronisch voorschrijven van medicijnen gebeurt in Europa nog maar mondjesmaat (6 procent gemiddeld), maar ook hier kan Nederland met 71 procent worden gerekend tot de koplopers. Alleen Zweden en Denemarken presteren op dit gebied met respectievelijk 81 en 97 procent nog beter.
De goede scores nemen niet weg dat er veel gemopperd wordt door Nederlandse zorgprofessionals als het gaat om ICT in de zorg. Vorige week uitten artsen en apothekers hun zorgen over de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Zij willen dat minister Ab Klink van Volksgezondheid zijn plannen herziet. Die kondigde vorige maand aan dat huisartsen, apothekers en ziekenhuizen per 1 september 2009 moeten zijn aangesloten op het EPD, zodat landelijke uitwisseling van medische gegevens mogelijk wordt. De plannen om dat doel te bereiken, zijn volgens artsenorganisaties KNMG, LHV en de apothekersorganisatie KNMP “ondeugdelijk” en de termijn waarbinnen ze moeten worden bereikt is “onhaalbaar”. De proeven die nu plaatsvinden zouden “zeer beperkt van omvang zijn en grote technische problemen kennen”.
De minister zei eerder dat de proeven na het verhelpen van wat kinderziektes nu wel goed verlopen.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!