Betalen met mobieltje mogelijk in grote steden

20 juni 2008
Payter en de leverancier van PIN-automaten CCV hebben deze week een samenwerking aangekondigd op het gebied van contactloos betalen. Vanaf augustus kunnen zo’n negenduizend ondernemers in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Arnhem betalingen accepteren via de mobiele telefoon.

Het Rotterdamse Payter wil dat Nederland koploper wordt op het gebied van mobiel betaalgemak. De technologie is er rijp voor. Via Near Field Communication (NFC), een variant van RFID, hoeft de gebruiker alleen maar zijn telefoon in de buurt van een kaartlezer te houden om contactloos een transactie tot stand te brengen. CCV koppelt Payters technologie vanaf nu aan zijn bestaande betaalautomaten, waardoor 9000 winkels mobiele betalingen kunnen accepteren.

Wel is het aantal telefoons met een NFC-chip nog erg klein. En dus wil Payter via een landelijke campagne 10.000 Nokia NFC-telefoons verstrekken aan consumenten in zes grote steden. Daarnaast kunnen bestaande telefoons worden uitgerust met een zogenoemde RFID-sticker.

Payter is in 2006 gestart met het ontwikkelen van een betaalsysteem via de mobiele telefoon. Consumenten kunnen daarmee onder meer in winkels, parkeergarages en horeca betalen. In augustus 2007 startte Payter, als eerste bedrijf in Nederland, een grootschalige proef met mobiel betalen in Rotterdam. De deelnemers aan deze proef kunnen in vijftig winkels met hun mobiele telefoon betalen.

Anno 2008 is Payter een conglomeraat van diensten en participaties waarin de mobiele telefoon centraal staat, zo legt oprichter en directeur Brendon Carpenter uit. Naast de mobiele betaalportemonnee zijn er oplossingen voor mobiel parkeren en de mobiele aankoop van toegangskaartjes en kortingscoupons. Dat laatste is volgens Carpenter een goed alternatief voor de circa veertig reclamefolders die wekelijks in de brievenbus belanden. Voortaan kunnen consumenten coupons van het internet halen en die op hun mobiele telefoon laden. Een andere toepassing die bij Albert Heijn in Rotterdam wordt getest, is de ontvangst van recepten via RFID-chips in posters aan de muur.

Carpenter, die het bedrijf samen met zijn zus leidt, wil snel groeien. Zo worden binnenkort twee ICT-bedrijven overgenomen die de technologie verder moeten helpen ontwikkelen. “We willen niet te afhankelijk zijn van andere partijen op de markt, ook met het oog op mogelijke belangenvermenging. Daarom ontwikkelen we de kaartlezers zelf.”

Toch is Payter er alles aan gelegen zoveel mogelijk samen te werken, bijvoorbeeld met Paypal en Minitex van de Rabobank; ook creditcardmaatschappijen zouden zich, tegen betaling, bij Payter kunnen aansluiten. In de mobiele telefoon kunnen gebruikers met behulp van ikoontjes hun favoriete betaalmiddel kiezen, zoals dat bij internetwinkels al langer het geval is.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!