Innovatie & Strategie

Blockchain
Betalen met crypto in een winkel: vooral een testcase

Betalen met crypto in een winkel: vooral een testcase

Er zijn nog genoeg uitdagingen. Bijvoorbeeld de fluctuerende koers van de munten en de snelheid van de blockchain achter de munt.

Betalen met cryptocurrency kan in deze winkel © Paytomat
25 mei 2018

Er zijn nog genoeg uitdagingen. Bijvoorbeeld de fluctuerende koers van de munten en de snelheid van de blockchain achter de munt.

Hoewel op steeds meer plekken met cryptocurrency kan worden betaald, zijn er nog steeds een veel hobbels te nemen. Uitdagingen zijn bijvoorbeeld de fluctuerende koers van de munten en de snelheid van de blockchain achter de munt.

De Oekraïense start-up Paytomat introduceerde begin mei een add-on voor kassasystemen die het voor klanten mogelijk maakt met verschillende cryptocurrencies te betalen. Een winkelbediende tikt op de kassa aan dat en met welke cryptomunt wordt betaald en de klant kan via een QR-code op het scherm of de bon betalen.

De add-on werkt op twee grote betaalsystemen. In Amsterdam is alleen nog Matreshka Russian Kitchen op het systeem aan gesloten. In Oekraïne kan op 150 plekken met cryptocurrencies via Paytomat worden betaald.

Een betaaloplossing om met cryptocurrency te betalen is niet nieuw en de oplossing van Paytomat is niet bijzonder vergeleken bij andere oplossingen, zegt Sander van Loosbroek, director distributed ledger technology bij Cegeka. De website Thuisbezorgd.nl faciliteert het betalen met cryptomunten sinds 2017, in Den Haag, Arnhem, Amersfoort en Amsterdam kan bij enkele cafés en restaurants met cryptomunten worden betaald en er zijn verschillende webshops waar het mogelijk is. (Op Watisbitcoin.nl staat een lijst.)

Dure transactiekosten

Van Loosbroek is kritisch over cryptogeld als betaalmiddel. “Het is de vraag of cryptomunten daarvoor geschikt zijn.” Hij verwijst bijvoorbeeld naar de dure transactiekosten van tien euro per Bitcointransactie. “Het netwerk reguleert zichzelf. Omdat er steeds meer transacties worden verwerkt, leidt dat tot een hogere prijs.” Bovendien, en dat erkent ook Paytomat, is de achterliggende blockchain van de Bitcoin langzaam, waardoor een bijschrijving lang op zich laat wachten.

De betaaloplossing van Paytomat faciliteert ook andere cryptocoins, zoals Dash, Zencash en Nem. Er zijn twee criteria waarop een cryptomunt wordt geselecteerd om te worden toegevoegd aan het betaalsysteem, zegt chief analist Sudip Banerjee van Paytomat. “Het moet een stabiele munt zijn en de achterliggende blockchain moet snel zijn.” Eigenlijk is dan de Dash veel geschikter om mee te betalen dan de Bitcoin. “Om dat oplossen wordt nu gewerkt aan het lighting network om de Bitcoin te ontlasten van kleine betalingen”, zegt Van Loosbroek.

Maar, zegt Van Loosbroek, hoewel de betalingen met een langzame blockchains misschien wel een uur kunnen duren, is dat altijd nog sneller dan het normale bancaire verkeer. “Daar duurt het 24 uur voordat de betaling op de rekening staat.”

Koers fluctueert

Van Loosbroek denkt niet dat betalen in cryptomunten op korte termijn veel gaat plaatsvinden. “De koers van de munten fluctueert te erg; soms wel met tien procent per dag. Mensen vinden het al veel als ze te maken krijgen met 2 procent inflatie per jaar op hun salaris. Ze zullen niet accepteren dat een blikje de ene dag 2,20 euro kost en de andere dag 2,40 euro. Omdat mensen hun salaris nog steeds in euro’s krijgen, zullen ze alle prijzen altijd aan de euro spiegelen.”

Toch dienen betaaloplossingen wel een doel, ook al worden ze niet gebruikt voor betalen. “Op deze  manier wordt wel ervaring opgebouwd. Je leert wel hoe je betalingen decentraal via een blockchain doet. Je ziet de gevolgen van de snelheid van de blockchain en kunt mogelijkheden onderzoeken. Je ziet echt hoe het in de praktijk werkt en dat is heel waardevol voor banken die onderzoeken hoe ze bestaande munteenheden op de blockchain kunnen aanbieden.”

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.